Europarlementariërs van de SP en GroenLinks houden het meeste rekening met digitale burgerrechten. Ook D66 doet het goed.
Dat is de uitkomst van een onderzoek dat de digitale-burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) deed naar het stemgedrag van de Nederlandse leden van het Europees Parlement.
Hostingprovider Ladot heeft het hostingcontract met Speko opgezegd. Speko wordt beschuldigd van het versturen van spam.
“De recent bekend geworden aantijgingen die Speko.nl in verband brengen met spam, liggen aan deze beslissing ten grondslag”, stelt Ladot. “Ladot hanteert een strikt antispambeleid en streeft ernaar alle spammers en alle mensen die (mogelijk) betrokken zijn bij spamactiviteiten te weren van haar netwerk.”
Het net rond Speko lijkt zich te sluiten. Formulieren die zijn gebruikt op sites van spammer Akin Franks, zijn geüpload vanaf een ip-adres van Speko.
Dat schrijft Spamvrij.nl op een pagina met bewijzen tegen Speko. Een ip-adres is een uniek nummer waarmee apparaten die op internet zijn aangesloten, kunnen worden herkend. Speko heeft tot nu toe ontkend op enige wijze betrokken te zijn geweest bij de spam van Akin Franks.
Spamvrij.nl zegt de identiteit te hebben achterhaald van Akin Franks, een van de grootste Nederlandstalige spammers.
Volgens Spamvrij.nl zitten de bedrijven Speko en 123fit.nl achter Akin Franks. Arjen Jongeling van Speko en 123fit.nl ontkent desgevraagd iets met Akin Franks te maken te hebben. “Ik ga nu contact met mijn advocaat opnemen”, aldus Jongeling. “Zenger kan een kort geding verwachten.”
Een spammer heeft uit naam van spambestrijder Rejo Zenger de complete Nederlandse vertaling van ‘Mein Kampf’ verstuurd.
Het versturen van de spam begon eind vorige week, zo schrijft Zenger van Spamvrij.nl in de nieuwsgroep nl.internet.misbruik. Het gaat om een rar-bestand met een omvang van 755 kb.
De telecomwaakhond OPTA heeft sinds de inwerkingtreding van het Nederlandse spamverbod negentig klachten binnengekregen.
Van de negentig klachten gaan er 84 over spam die per e-mail is binnengekomen. Vijf klachten betreffen sms-spam en één klacht gaat over een ongevraagd faxbericht. “We zijn wel tevreden over het aantal klachten”, aldus Edwin van de Haar, woordvoerder van de OPTA.
Spammen is niet meer toegestaan in Nederland. De OPTA tempert de verwachtingen. “Wij lossen het spamprobleem niet op.”
Vanaf woensdag is de nieuwe Telecomwet van kracht. In deze wet is onder meer een spamverbod opgenomen. Bedrijven mogen vanaf vandaag niet meer zomaar e-mail sturen naar consumenten. Bedrijven die e-mails verzenden, moeten kunnen aantonen dat consumenten van tevoren toestemming hebben verleend.
Tegenstanders van softwarepatenten betreuren het besluit om dergelijke patenten toe te staan. “Dit is een zwarte dag voor de Europese ‘democratie’.”
Een ‘potentiële overwinning voor de grote softwarebedrijven’. Zo omschrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal het besluit dat de Europese raad van ministers dinsdagmiddag nam over softwarepatenten.
De Nederlander Shamoon R. heeft toegegeven dat hij Amerikaanse beleggers heeft opgelicht door niet-bestaande Google-aandelen te verkopen.
Door zijn bekentenis zal de Amsterdammer Shamoon R. waarschijnlijk een gevangenisstraf van tussen de 51 en 63 maanden krijgen, zo meldt persbureau Reuters. Als hij geen bekentenis had afgelegd, was de straf hoger uitgevallen: zeventig tot tachtig maanden. De advocaat van R., Michael Rosen, zal een verzoek indienen zodat R. zijn gevangenisstraf in Nederland kan uitzitten.
Een flinke opsteker voor de tegenstanders van Europese softwarepatenten: de Duitse regering is het met hen eens.
“We willen in geen geval Amerikaanse toestanden”, aldus een vertegenwoordiger van de Duitse regering. Een patent moet een `beloning voor echte uitvindingen’ blijven en niet een middel om `concurrenten om zeep te helpen’, zo tekent Heise Online op uit de mond van Elmar Hucko van het Duitse ministerie van Justitie.