‘Formulieren Akin Franks afkomstig van Speko’

Dat schrijft Spamvrij.nl op een pagina met bewijzen tegen Speko. Een ip-adres is een uniek nummer waarmee apparaten die op internet zijn aangesloten, kunnen worden herkend. Speko heeft tot nu toe ontkend op enige wijze betrokken te zijn geweest bij de spam van Akin Franks.

Hoe Spamvrij.nl erachter is gekomen dat de formulieren op de sites van Akin Franks zijn geüpload vanaf het ip-adres van Speko, schrijft de antispamorganisatie niet. “Om voor de handliggende redenen doen we daar op dit moment geen uitspraken over”, aldus Rejo Zenger van Spamvrij.nl.

Mogelijk heeft Spamvrij.nl de informatie van de providers waar de sites van Akin Franks worden gehost. De betreffende hostingproviders kunnen waarschijnlijk zonder problemen uitsluitsel geven over de ip-adressen die worden gebruikt bij het uploaden van pagina’s en formulieren.

Fritessaus

Spamvrij.nl, dat bij het onderzoek naar Akin Franks heeft samengewerkt met de internationale antispamorganisatie Spamhaus.org, heeft een uitgebreide analyse van het gebruik van het ip-adres van Jongeling.

Zo is het ip-adres van Jongeling gebruikt voor enkele nieuwsgroepberichten, waarin fel van leer wordt getrokken tegen spambestrijders. Hoewel de postings anoniem zijn, worden wel de letters ‘AJ’ gebruikt, de initialen van Arjen Jongeling.

Het argument dat spam bandbreedte en geld kost, gaat er bij ‘AJ’ niet in. “Wanneer houden jullie nou eens op elkaar dit absolute non-argument na te praten? Diskruimte kost EUR 1,48 per gig en bandbreedte kost tussen de EUR 0,2 en 2,6 per gig. Dus voor de prijs van een Big Mac (zonder fritessaus) kun je 20 miljoen spammailtjes ontvangen en opslaan, meer dan jij en je kinderen en kleinkinderen ooit zullen ontvangen.”

Jongeling was donderdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.