Ladot weert vermeende spammer Speko

“De recent bekend geworden aantijgingen die Speko.nl in verband brengen met spam, liggen aan deze beslissing ten grondslag”, stelt Ladot. “Ladot hanteert een strikt antispambeleid en streeft ernaar alle spammers en alle mensen die (mogelijk) betrokken zijn bij spamactiviteiten te weren van haar netwerk.”

Volgens Spamvrij.nl is Speko het bedrijf achter de spamberichten van Akin Franks, één van de grootste Nederlandstalige spammers. Dat Spamvrij.nl nog geen hard bewijs heeft overlegd over de betrokkenheid van Speko bij de berichten van Akin Franks, vindt Ladot geen probleem.

“We hebben regelmatig contact met Spamvrij.nl en we hebben ze nog nooit op fouten kunnen betrappen”, zegt Michael van der Sman van Ladot. “Als het contract met Speko afloopt, op 1 december van dit jaar, zullen we dat dan ook niet verlengen.”

AbFab

In het verleden heeft Ladot kritiek gekregen omdat het niet hard genoeg zou optreden tegen spammers. In januari 2002 kwam Ladot in het nieuws, omdat de provider onderdak verschafte aan spammer AbFab.

“In de tijd dat Ladot nog Freehosting was, zijn we laks geweest met spammers”, erkent Van der Sman. “We onderkenden spam destijds nog niet genoeg als een probleem. Op het moment dat de affaire met AbFab speelde, is ons beleid veranderd. We pakken spammers nu keihard aan.”

Scriptjes

Arjen Jongeling van Speko geeft Ladot desgevraagd ‘wel een beetje gelijk’. “Ze zijn natuurlijk bang voor studenten die scriptjes kunnen schrijven om aanvallen uit te voeren. Daar worden ook andere klanten de dupe van.”

Jongeling legt de schuld voor de gedwongen verhuizing van zijn site bij Rejo Zenger van Spamvrij.nl. “Zenger wordt bedankt. Dit kost me weer een halve dag.” Woensdag kondigde Jongeling aan een rechtszaak te willen aanspannen tegen Zenger. Daar is het nog niet van gekomen. “Mijn advocaat heeft het druk vandaag”, aldus Jongeling.

Nieuwsgroepen

Diverse lezers van WebWereld wijzen op berichten die Arjen Jongeling van Speko in het verleden in nieuwsgroepen heeft geplaatst. Daarin stelt hij vragen over spamgerelateerde onderwerpen.

Zo vraagt Jongeling in november 2001 hoe hij zijn ip-adres verborgen kan houden voor zijn provider bij het gebruik van een bulkmailprogramma. Een paar weken later schrijft hij dat hij op zoek is naar een programma om e-mailadressen in nieuwsgroepen te verzamelen. “Moraalridders hoeven wat mij betreft geen moeite te doen mij uit te leggen dat datgene wat zij vermoeden dat ik met die adressen ga doen niet netjes is. Dat weet ik al.”

Voor beide postings bestaat een logische verklaring, zegt Jongeling. “Met het bulkmailprogramma wilde ik een mailbommetje sturen naar iemand die mijn opstartpagina in Internet Explorer had aangepast. Ik wilde dat die mailbom niet herleidbaar was naar mij.”

“Mijn vraag over ‘harvesting’ (het oogsten van e-mailadressen, red.) was naar aanleiding van een opdracht die ik had om de technische kant van spam te bekijken. Dat ik in dat bericht een opmerking maakte over moraalridders was naar aanleiding van de reacties die ik op mijn bericht over de mailbom had gekregen.”