‘SP, D66 en GL best voor digitale burgerrechten’

Dat is de uitkomst van een onderzoek dat de digitale-burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) deed naar het stemgedrag van de Nederlandse leden van het Europees Parlement.

Het onderzoek spitste zich toe op drie onderwerpen: softwarepatenten, de overdracht van passagiersgegevens aan de Verenigde Staten en de invoering van een algemene bewaarplicht voor verkeersgegevens.

Veel voor internet belangrijke wetgeving komt uit Brussel. Zo is het spamverbod dat vorige week in Nederland van kracht werd, een uitvloeisel van Europese regelgeving.

Systematisch ondermijnd

Tegelijkertijd met het spamverbod bepaalde het Europarlement onder druk van de Europese regeringen dat het mogelijk moet worden om zogeheten verkeersgegevens van Europese burgers op te slaan. Verkeersgegevens zijn bijvoorbeeld de telefoonnummers die iemand belt, de plaatsgegevens van de eigenaar van een mobiele telefoon of de adressen van internetpagina’s die iemand bezoekt.

Bits of Freedom is tegen deze opslag van deze verkeersgegevens. Volgens de digitale-burgerrechtenorganisatie wordt de privacy van burgers ‘systematisch ondermijnd’ door het bewaren van gegevens over het internet- en belgedrag van burgers.

Ook aan het overdragen van passagiersgegevens aan de Verenigde Staten kleven volgens BoF grote privacynadelen. De VS eisen dat vliegtuigmaatschappijen gegevens verstrekken uit de zogeheten passenger name records. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om e-mailadressen, creditcardnummers en voedselvoorkeuren.

De mogelijkheid om software te patenteren stuit niet op privacybezwaren. Wel vrezen tegenstanders van deze maatregel dat er ‘Amerikaanse toestanden’ zullen ontstaan, waarbij grote bedrijven een octrooi kunnen aanvragen op ’triviale’ softwarevindingen. Berucht is het ‘one click’-patent van Amazon, waarmee mensen met één muisklik een product kunnen kopen.

Voorgangster

In het algemeen doen de linkse partijen het volgens Bits of Freedom op de onderzochte punten beter dan rechts. Toch is het beeld niet geheel eenduidig. Zo scoren de meeste VVD’ers en PvdA’ers even hoog.

SP’er Erik Meijer en de GroenLinks-leden Kathalijne Buitenweg, Alexander de Roo en Joost Lagendijk doen het het best. Zij scoren allemaal het maximale aantal punten: drie. D66-lid Johanna Boogerd krijgt twee punten.

Bits of Freedom merkt echter op dat Boogerd pas na de stemming over verkeersgegevens in het Europarlement kwam. Haar voorgangster Lousewies van der Laan stemde tegen het bewaren van verkeersgegevens, waarmee de totaalscore voor D66 net zo hoog is als die van de SP en GroenLinks.

Het CDA en de kleine christelijke partijen doen het in de ogen van Bits of Freedom het slechtst. Ook de VVD’ers Elly Plooij en Marieke Sanders krijgen maar één punt, evenals de PvdA’er Michiel van Hulten. De meeste PvdA’er en VVD’ers krijgen twee punten.

Softwarepatenten

Eerder vergeleken de tegenstanders van softwarepatenten al eens het stemgedrag van de Nederlandse europarlementariërs. Daar kwam SP’er Meijer het beste uit de bus, gevolgd door de leden van GroenLinks en D66.