EU-ministers stemmen voor softwarepatenten

Een ‘potentiële overwinning voor de grote softwarebedrijven’. Zo omschrijft de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal het besluit dat de Europese raad van ministers dinsdagmiddag nam over softwarepatenten.

Het besluit van de raad van ministers is een overwinning voor de vertrekkende Eurocommissaris Frits Bolkestein, de drijvende kracht achter het plan voor de softwarepatenten.

Alleen Spanje stemde tegen het voorstel om softwarepatenten mogelijk te maken in Europa. De Duitse regering, die eerder had gezegd tegen softwarepatenten te zijn, stemde voor. België, Denemarken, Italië en Oostenrijk onthielden zich van stemming.

Dood in de pot

Vorige week vrijdag protesteerden de tegenstanders van softwarepatenten nog in Den Haag. De SP zette een e-mailactie op touw om Brinkhorst om andere gedachten te brengen.

D66-europarlementariër Johanna Boogerd riep minister Laurens Jan Brinkhorst (Economische Zaken) vorige week op om tegen het plan voor softwarepatenten te stemmen. De minister trok zich echter niets aan van het advies van zijn partijgenote. Hij stemde voor het voorstel.

GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg noemt het besluit van de raad van ministers ‘een hele slechte zaak’. “Octrooi op software is de dood in de pot voor innovatie en desastreus voor kleinere bedrijven. Zeer spijtig dat Brinkhorst hiermee heeft ingestemd.”

‘Democratie’

De site Softwarepatenten.be, een site van tegenstanders van softwarepatenten, spreekt van een ‘zwarte dag voor de Europese ‘democratie”. “Met deze tekst zijn zuivere softwarepatenten toegelaten.”

De tegenstanders van softwarepatenten hebben hun hoop nu gevestigd op het Europees Parlement. Dat kan bij de zogeheten ’tweede lezing’ het voorstel nog eens kritisch tegen het licht houden. Als het Europarlement tot een andere conclusie komt dan de raad van ministers, moeten de twee partijen met elkaar om tafel gaan zitten om er alsnog samen uit te komen.

Volgens de tegenstanders van softwareoctrooien zijn patenten slecht voor de innovatie. Softwarepatenten zouden vooral grote bedrijven bevoordelen. De tegenstanders vrezen voor ‘Amerikaanse toestanden’.

In de Verenigde Staten vragen bedrijven op de meest triviale software-ideeën een octrooi aan, zo luidt de kritiek. Berucht is het ‘one click’-patent van Amazon, waarmee mensen met één muisklik een product kunnen kopen.