Duitsland tegen softwarepatenten

“We willen in geen geval Amerikaanse toestanden”, aldus een vertegenwoordiger van de Duitse regering. Een patent moet een `beloning voor echte uitvindingen’ blijven en niet een middel om `concurrenten om zeep te helpen’, zo tekent Heise Online op uit de mond van Elmar Hucko van het Duitse ministerie van Justitie.

Daarom zal Duitsland begin volgende week niet instemmen met het voorstel van EU-voorzitter Ierland om Europese softwarepatenten mogelijk te maken. De ommezwaai van Duitsland, het grootste land van de Europese Unie, is een overwinning voor de tegenstanders van softwarepatenten.

De tegenstanders van softwarepatenten hebben de afgelopen weken veel moeite gedaan om de regeringen van de EU-lidstaten van hun standpunt te overtuigen. Zij menen dat softwarepatenten ten koste gaan van de innovatie en alleen grote bedrijven bevoordelen.

Dat laatste argument heeft zeker in Duitsland een gevoelige snaar geraakt. Van alle Duitse programmeurs werkt 80 procent bij het midden- en kleinbedrijf (mkb). Bovendien zijn relatief veel Duitse programmeurs betrokken bij open-sourcesoftware. Mensen uit de open-sourcegemeenschap vrezen dat softwareoctrooien de doodsteek zullen zijn voor dergelijke software.

Protestmail

In tegenstelling tot de Duitse regering is het Nederlandse kabinet vóór de mogelijkheid op softwarepatenten. In een brief (pdf) die minister Laurens Jan Brinkhorst (Economische Zaken) op 10 mei naar de Tweede Kamer stuurde, schreef hij dat het voorstel om softwarepatenten mogelijk te maken, wat hem betreft `politiek akkoord’ is.

Volgens Brinkhorst is de Europese richtlijn vooral bedoeld om de wetgeving in de 25 EU-lidstaten te harmoniseren. “De richtlijn betreft niet de mogelijkheid voor de octrooiering van software op zichzelf, maar de octrooiering van uitvindingen die met behulp van software in apparaten (computers) kunnen worden toegepast”, schrijft de minister.

Volgens de SP wordt de `vrije ontwikkeling van software’ echter wel degelijk `ernstig verstoord’. De partij probeert daarom minister Brinkhorst via een internetactie op andere gedachten te brengen.

De SP roept mensen op om een protestmail naar de minister te sturen. Daarin wordt gewezen op de situatie in de Verenigde Staten. Daar `proberen grote computerbedrijven al jarenlang om hun vindingen op het gebied van software af te schermen tegen een vrij gebruik door individuele gebruikers en kleine bedrijven’, meent de SP.

Erg onprettig

Ook uit eigen gelederen klinkt er kritiek op Brinkhorst. Europarlementariër Johanna Boogerd (D66) vindt dat haar partijgenoot naar het Europees Parlement moet luisteren. Het Europarlement stemde in september vorig jaar tegen de mogelijkheid om softwarepatenten aan te vragen.

“Het is erg onprettig dat de raad van ministers geen rekening houdt met de amendementen van het Europees Parlement”, verklaarde Boogerd eerder deze week tegenover WebWereld.

Brinkhorst ziet dat anders, zo blijkt uit zijn brief aan de Tweede Kamer. “De raad en Europees Parlement zijn zeer recent tot een akkoord gekomen over de tekst van de richtlijn”, aldus de minister.