Weer ‘Mein Kampf’-mail uit naam spambestrijder

Het versturen van de spam begon eind vorige week, zo schrijft Zenger van Spamvrij.nl in de nieuwsgroep nl.internet.misbruik. Het gaat om een rar-bestand met een omvang van 755 kb.

“De rar-file bevat een Word-document met daarin, zo op het eerste gezicht, de complete Nederlandse vertaling van Mein Kampf”, schrijft Zenger. Volgens de spambestrijder valt het aantal verzonden spammailtjes mee: het aantal onbezorgde berichten (bounces) blijft beperkt. Door het attachment is omvang van de bounces wel groter. “De teller staat nu op meer dan 2,2 Gigabyte aan bounces”, aldus Zenger.

“De vele e-mails die nu worden verstuurd bevatten mijn naam en mijn adres als afzender. Verder wordt er in de spamrun een oud rekeningnummer van de stichting Spamvrij.nl genoemd”, stelt Zenger.

Joe job

Het is niet voor het eerst dat er uit naam van Zenger spam is verstuurd. In januari stuurde een spammer al eens een bericht waarin hij de Nederlandse vertaling van ‘Mein Kampf’ te koop aanbood. Destijds ontving Zenger naar eigen zeggen ruim 65.000 bounces en meer dan vijftig e-mails van mensen die ge├»nteresseerd waren in het boek van Adolf Hitler.

Zenger heeft op zijn site een pleidooi voor het opheffen van het Nederlandse publicatieverbod van Mein Kampf staan. “Het zou kunnen bijdragen aan een beter begrip van wat er destijds in Duitsland gebeurde en het voorkomen van een herhaling ervan. De inhoud van het boek en het boek zelf kunnen uitstekend dienen om te leren van de geschiedenis”, aldus Zenger in zijn stuk.

Het versturen van een spambericht uit naam van een ander, wordt een ‘joe job‘ genoemd. Dergelijke acties worden vaak uitgevoerd om spambestrijders zwart te maken. Een maand geleden werd het weblog Retecool nog het slachtoffer van een joe job, nadat de site had opgeroepen tot een actie tegen de Belgische spammer Akin Franks.