Nederlandse Google-oplichter bekent schuld

Door zijn bekentenis zal de Amsterdammer Shamoon R. waarschijnlijk een gevangenisstraf van tussen de 51 en 63 maanden krijgen, zo meldt persbureau Reuters. Als hij geen bekentenis had afgelegd, was de straf hoger uitgevallen: zeventig tot tachtig maanden. De advocaat van R., Michael Rosen, zal een verzoek indienen zodat R. zijn gevangenisstraf in Nederland kan uitzitten.

De Amerikaanse federale recherche FBI pakte R. eerder dit jaar op wegens fraude. R. had grote sommen geld verdiend met het verkopen van niet-bestaande Google-aandelen.

Hij vertelde geïnteresseerde beleggers dat hij partner was bij investeerder Kleiner Perkins. Omdat Kleiner Perkins een aandeel heeft in Google, zou R. nog voor de beursgang aandelen kunnen leveren. Ook beweerde de Nederlander dat hij samen met de oprichters van Google naar Stanford University was geweest.

R. slaagde er op die manier in om 2,8 miljoen dollar aan toezeggingen los te weken bij geïnteresseerde beleggers. Op het moment van de arrestatie van R., hadden zijn slachtoffers al meer dan een half miljoen dollar op zijn bankrekeningen gestort.

De 30-jarige R. gebruikte het geld om zijn extravagante levensstijl te bekostigen. Hij gaf in drie maanden tijd 186.000 dollar uit aan restaurants, stripclubs, juwelen en chique vijfsterrenhotels.