Aanhangers van Leefbaar Nederland stemmen massaal in een opiniepeiling op de site Binnenhofse Zaken.
Opiniepeilingen op internet zijn zelden betrouwbaar. Zo eindigde de Amerikaanse presidentskandidaat van de Libertarische Partij jarenlang als eerste in allerhande peilingen, waarbij internetters naar hun politieke voorkeur werd gevraagd. In de `echte wereld’ speelt de Libertarische Partij echter geen rol van betekenis.
De makers van de Big-Brothersite hadden voor elke bewoner een `exit’-plaatje klaarstaan. Behalve voor Sandy. En Sandy won.
Het wordt zo onderhand een jaarlijks terugkerend fenomeen. In het eerste seizoen van Big Brother vermoedde nummer twee Ruud (`Effe knuffelen’) dat hij had verloren, omdat de stemmen uit het zuiden des lands, waar hij het populairst zou zijn, niet waren doorgekomen als gevolg van een telefoonstoring.
Vroeger wist je één ding zeker: zolang je geen bijvoegsel opende, kon je niet via e-mail besmet raken. Aan die zekerheid kwam dit jaar een eind.
In 2001 doken de eerste virussen op die zichzelf lanceren. “Dat was dé trend van 2001”, aldus André Post van het Symantec Antivirus Research Center (SARC). “Ik verwacht dat we daar volgend jaar nog meer van zullen merken.”
De tijd dat internet een anarchistische vrijplaats was waar weinig regels gelden, lijkt definitief voorbij. Zeker na 11 september.
“Dit jaar zijn er veel beperkende maatregelen doorgevoerd. Zowel op nationaal als internationaal niveau”, aldus Maurice Wessling van de Nederlandse digitale-burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF). Hij kijkt met gemengde gevoelens terug op 2001. “Voor digitale burgerrechten was het over het algemeen geen goed jaar.” De terroristische aanslagen van 11 september speelden een belangrijke rol. “Daardoor is er niet alleen nieuwe wetgeving gekomen, maar zijn ook processen die al langer speelden, in een stroomversnelling geraakt”, zegt Wessling.
Adam Curry ontkent dat het personeel massaal wegloopt bij zijn internetbedrijf Jamby, zoals een anonieme ex-werknemer zegt.
Volgens de anonieme ex-werknemer, die WebWereld per e-mail inlichtte, zou het volledige zogeheten mediateam vorige week zijn vertrokken na een `langdurig meningsverschil’ met de aandeelhouders, Adam Curry (ex-MTV) en Unico Glorie (ex-Veronica). `Circa achttien medewerkers’ zouden hun biezen hebben gepakt. Een van hen zou Arjan Postma zijn, een van de oprichters van Jamby.
Studenten van de Universiteit Twente zijn enige weken geleden aangehouden, omdat zij zouden handelen in illegale software.
De `twee of drie’ gearresteerde studenten worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie. Bij de invallen die in november op de campus van de Universiteit Twente plaatsvonden, is ook apparatuur in beslag genomen.
Twee medewerkers van een Nederlandse internetaanbieder zijn gearresteerd omdat ze tegen betaling muziek en films aanboden via internet.
De medewerkers van de provider Startpoint Internet zouden via de site Newalbums.org ‘honderden nieuwe’ muziekalbums, films en computerspellen hebben aangeboden. Gebruikers die de bestanden wilden ophalen moesten daarvoor inbellen via een 0900-nummer dat anderhalve gulden per minuut kostte.
KaZaA zal aanvankelijk alleen een licentie voor de uitwisseling van moeilijk te bewaren ‘streaming’ muziek krijgen.
Dat verwacht Christiaan Alberdingk Thijm, de advocaat van KaZaA. Als KaZaA en de muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra over een dergelijke dienst overeenstemming kunnen bereiken, zou dat betekenen dat er een einde komt aan het onbeperkt uitwisselen van MP3-bestanden via KaZaA.
De PCM-kranten krijgen budget om drie internetredacteuren te betalen. De internetredactie van de Volkskrant blijft intact.
“De redacties hebben instructies gekregen wat hun budgetten worden. Daarbij gaan we uit van drie internetredacteuren per krant”, aldus Gerbert van Genderen Stort, woordvoerder van PCM. PCM geeft de Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw, het Algemeen Dagblad en Het Parool uit.
@Home lijkt geld nodig te hebben: de prijzen gaan fors omhoog. En een abonnee met een achterstand van 1 eurocent dreigt te worden afgesloten.
@Home-abonnee ‘Saskia’ moest even met haar ogen knipperen toen ze onlangs een mailtje kreeg van haar provider. De kabelaanbieder stelde dat “er een achterstand ontstaan is van EUR 0,01. Wij verzoeken u dit bedrag voor de 1e van de komende maand over te maken (…). Als wij uw betaling niet voor de 1e van de komende maand ontvangen hebben, zijn wij genoodzaakt tot (tijdelijke) afsluiting van uw internetverbinding.”