‘UT-studenten lid criminele organisatie’

De `twee of drie’ gearresteerde studenten worden verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie. Bij de invallen die in november op de campus van de Universiteit Twente plaatsvonden, is ook apparatuur in beslag genomen.

Donderdag verklaarde een woordvoerder van de Universiteit Twente nog tegenover WebWereld dat er niets aan de hand was. Een bericht van de Amerikaans nieuwssite CNet dat het campusnetwerk van de universiteit als `één van de grote netwerken voor het verspreiden van illegale software’ werd beschouwd, wees hij als `natte-vingerwerk’ van de hand.

Nu bevestigt woordvoerder Martijn Albers dat er inderdaad een inval heeft plaatsgevonden. Meer wil hij er niet over kwijt. “Voor de rest is het een zaak tussen Justitie en die personen.” Het Openbaar Ministerie in Utrecht heeft de zaak op dit moment in behandeling.

De Universiteit Twente zit flink met de zaak in zijn maag, zo blijkt uit een e-mail die het Centrum voor Informatievoorziening (CIV) en Studenten Net Twente (SNT) aan de gebruikers van het campusnet hebben gestuurd.

“Voor de betrokken personen is dit natuurlijk diep triest. Ook beschadigt dit de Universiteit Twente: dit is negatieve publiciteit en zeker niet de bedoeling van de mooie ICT-voorzieningen die de UT aanbiedt.”

Het CIV en SNT zeggen steeds meer klachten over schendingen van het auteursrecht te krijgen. “We verwachten dat iedereen goed beseft dat handel in illegale software, films, muziek, etcetera niet door de beugel kan. Niet alleen staat in de reglementen voor thuisaansluitingen dat het niet mag, het is verboden bij Wet.”

De universiteit doet zelf echter niets om het illegaal verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal tegen te gaan. “Noch SNT noch CIV speuren actief het netwerk af naar illegale activiteiten, maar de recente ontwikkelingen zijn voor ons wel aanleiding een signaal af te geven naar jullie. (…) Want tegen de tijd dat mensen met gerechtelijke dwangbevelen op de stoep staan, kunnen wij niks meer voor jullie doen.”