Eerste Nederlandse arrestaties aanbieders mp3

De medewerkers van de provider Startpoint Internet zouden via de site Newalbums.org ‘honderden nieuwe’ muziekalbums, films en computerspellen hebben aangeboden. Gebruikers die de bestanden wilden ophalen moesten daarvoor inbellen via een 0900-nummer dat anderhalve gulden per minuut kostte.

De opsporingsdienst van de auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra was al enige tijd bezig met een onderzoek naar de site die waarschijnlijk in de zomer van start is gegaan. Bij de inval die woensdagochtend plaatsvond, zijn ook enkele servers in beslag genomen.

Het is de eerste keer dat in Nederland mensen worden gearresteerd voor het via internet aanbieden van mp3-bestanden.

Tim Kuik, het hoofd van Stichting Brein (de civiele opsporingsdienst van de Buma/Stemra): “Het Openbaar Ministerie vindt dat we mensen die gratis muziek aanbieden civiel moeten aanpakken. Maar omdat er in dit geval sprake was van het tegen betaling aanbieden van muziek, heeft het Openbaar Ministerie zijn medewerking verleend aan een strafrechtelijke actie. We arresteren immers ook mensen die cd’s met illegaal gekopieerde muziek verkopen.”

Aanbieders van gratis mp3-bestanden hoeven vooralsnog niet te vrezen voor een politie-inval. Wel is de Stichting Brein druk bezig om internetaanbieders te dwingen om sites te sluiten waarop abonnees illegale muziek aanbieden.

Daarbij gaat de Stichting Brein dreigementen met rechtszaken niet uit de weg. “We zijn een paar keer heel dicht bij een rechtszaak geweest. Maar uiteindelijk blijken we toch altijd een afspraak te kunnen maken”, aldus Kuik. De methode lijkt succes te hebben. Kuik: “Vorig jaar hebben we 1400 sites laten afsluiten en dit jaar komen we daar ruim boven.”