Aanhangers Leefbaar Nederland kapen peiling

Opiniepeilingen op internet zijn zelden betrouwbaar. Zo eindigde de Amerikaanse presidentskandidaat van de Libertarische Partij jarenlang als eerste in allerhande peilingen, waarbij internetters naar hun politieke voorkeur werd gevraagd. In de `echte wereld’ speelt de Libertarische Partij echter geen rol van betekenis.

Ook in Nederland gaat het vaak mis als internetters moeten vertellen op wie ze stemmen. Zo ontregelden medewerkers van het PvdA-bureau in 1998 een internetstemming van InterPoll, een opiniepeiling van de Amsterdamse faculteit der psychologie. Zij stemden in groten getale op hun eigen partij en vertelden de onderzoekers dat ze vier jaar geleden op het CDA hadden gestemd. Het resultaat: de PvdA deed het opmerkelijk goed, terwijl het CDA het relatief slecht deed.

Het jongste slachtoffer van overijverige partijtijgers is de site Binnenhofse Zaken van Radio1-verslaggever Jaap de Bruijn. Op Binnenhofse Zaken staat sinds vorige week een poll, waarmee De Bruijn de politieke voorkeur van zijn bezoekers peilt. De stand op maandagmorgen 31 december: van de 173 uitgebrachte stemmen zijn er 103 voor Leefbaar Nederland.

Met 59 procent van de stemmen lijkt Leefbaar Nederland dus af te stevenen op een absolute meerderheid in de Tweede Kamer. Betekent dit dat Leefbaar Nederland een nog groter succes wordt dan lijsttrekker Pim Fortuyn en voorzitter Jan Nagel nu al durven te denken? Niet helemaal.

De Bruijn ontdekte namelijk dat op aanhangers van Leefbaar Nederland op `diverse fora’ (onder meer op Fortuyndiscussie.nl) hebben opgeroepen om mee te doen aan de peiling op Binnenhofse Zaken.

Complot

De Bruijns constatering dat de `verhoudingen flink zoek’ zijn, leidt tot boze reacties van aanhangers van Leefbaar Nederland. Zo vermoedt een zekere `Jan Jaap’ een complot: “Wat een bullshit. Ik denk niet dat jullie zo hadden gereageerd als die oproep uit bijvoorbeeld groen-(s)linkse hoek was gekomen.”

Anderen grijpen de peiling aan om eens flink van leer te trekken tegen de in Nederland wonende buitenlanders en de politici die hen de hand boven het hoofd zouden houden. Iemand die zich verschuilt achter het pseudoniem `Atlantis’, schrijft: “Het word (sic!) de hoogste tijd dat die rooie rakkers en landverraders die zichzelf ‘de politiek’ noemt (sic!), nu eens flink word (sic!) opgeruimd. De bezem door de Haagse politiek. Wacht maar, schijheilige (sic!) linkse hypocriete rakkers, totdat er buitenlanders in jouw straat komen wonen.”

Mensen die hun stem willen uitbrengen in de poll van Binnenhofse Zaken kunnen dat nog tot 1 februari 2002 doen. “Sinds 2 jaar staat er als geintje een zogenoemde web-poll op deze site. Het feit dat de poll nu voor ’t eerst wordt misbruikt door grappenmakers is geen aanleiding om de poll aan te passen”, aldus De Bruijn.