PCM: drie internetredacteuren per krant

“De redacties hebben instructies gekregen wat hun budgetten worden. Daarbij gaan we uit van drie internetredacteuren per krant”, aldus Gerbert van Genderen Stort, woordvoerder van PCM. PCM geeft de Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw, het Algemeen Dagblad en Het Parool uit.

Begin september kondigde PCM-directeur Cees Smaling nog aan dat er van de krantensites alleen een ’teletekst-achtige toepassing’ zou overblijven. Ook het aantal internetredacteuren bij de kranten zou fors teruggebracht moeten worden. In de aanvankelijke plannen zouden er hooguit twee redacteuren per krant overblijven. Dit besluit leidde destijds tot veel commotie bij de krantenredacties.

“Als de PCM-kranten meer dan drie internetredacteuren in dienst willen houden, moeten ze dat zelf betalen”, zegt Van Genderen Stort. Kranten die hun internetredactie op peil willen houden, zullen het geld dus ergens anders moeten bezuinigen.

De krant met de grootste internetsite, de Volkskrant, blijft in ieder geval intact. “Iedereen die nu op de redactie zit, kan blijven”, aldus Henk Blanken, chef van de internetredactie.

Blanken is ingenomen met de uitkomst van de onderhandelingen. “Drie weken geleden waren we nog vrijwel opgeheven en nu kunnen we doorgaan zoals we willen.”

De internetsites van sommige PCM-kranten zullen volgend jaar delen van hun sites gaan afschermen voor niet-abonnees. “Een logische stap”, vindt Van Genderen Stort. “Het is de bedoeling dat de kranten geld gaan verdienen met hun sites. En dat is tot op heden onvoldoende gebeurd.”

De site van de Volkskrant zal niet ‘op slot’ gaan, belooft Blanken. “Maar we willen wel wat gaan doen met het registreren van gebruikers.”