Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) geeft de stichting Brein groen licht voor het bijhouden van een ‘antipiraterij databestand’.
Maandelijks archief: april 2004
Optima in verlegenheid gebracht door spam
Het bedrijf Optima zit in zijn maag met het bericht dat het mensen opbelt die hun gegevens hebben opgestuurd naar spammer Patrick de Bruin.
De financiële dienstverlener Optima uit Hardinxveld Giessendam belt mensen op die hun gegevens opsturen naar spammers voor hypotheken, zo berichtte de Geldgids van de Consumentenbond onlangs.
Steeds meer overlast door computervirussen
Een nieuwe manier om anti-virussoftware te omzeilen en een ruzie tussen virusmakers zorgen ervoor dat de overlast door computervirussen in de eerste maanden van dit jaar flink is toegenomen.
Was een computervirus enkele jaren geleden nog een bezienswaardigheid – virussen in je inbox, dat was wat! – inmiddels zal het ontvangen van virusmailtjes voor menige internetgebruiker dagelijkse kost zijn.
Volkskrant ‘interviewt’ verzonnen jonge hacker
In de Volkskrant werd vorige week twee keer de elfjarige hacker ViPER in een artikel opgevoerd. Eén probleem: ViPER bestaat niet.
“On the internet nobody knows you’re a dog”, vatte een cartoonist van The New Yorker het ooit mooi samen. Ook de Volkskrant werd er afgelopen week weer eens aan herinnerd dat iedereen zich op internet eenvoudig kan voordoen als iemand anders.
Geenstijl grote winnaar weblogprijzen
Het vorige week opgeheven weblog Geenstijl is de grote winnaar van de Dutch Bloggies, onderscheidingen voor de beste weblogs van Nederland.
Vooral bij de publieksjury van de Dutch Bloggies deed Geenstijl het goed. Geenstijl ging er zaterdag in zes van de elf categorieën met de prijs vandoor. Bij de ‘incrowdstemming’ waarbij alleen leden van organisator About:blank mochten stemmen, waren de shockloggers van Geenstijl goed voor drie onderscheidingen.
Retecool ontvangt 15.000 bounces na spam
Een spammer heeft e-mails verstuurd uit naam van weblog Retecool. In het bericht wordt ook het telefoonnummer van provider NetHolding genoemd.
Het spambericht is een ‘persbericht’ met de melding dat Retecool de ‘Foto Fuck Vrijdag’ overneemt van Geenstijl. Retecool organiseert al jaren een ‘Foto Fuck Vrijdag’, waarbij bezoekers gephotoshopte foto’s over een actueel onderwerp kunnen inzenden. Recent startte ook het deze week gestopte weblog Geenstijl met een ‘Feauteauf*ck Vrijdag’.
Eerste Kamer stemt in met ‘spamverbod’
De Eerste Kamer heeft dinsdagmiddag ingestemd met een wetswijziging waardoor het niet langer is toegestaan om spam te sturen naar consumenten.
De Eerste Kamer nam de ‘Wet implementatie Europees regelgevingskader voor de elektronische communicatiesector 2002’ (waarin ook het spamverbod was opgenomen) zonder stemming aan. Voordat de wet van kracht wordt, moet de tekst eerst in het Staatsblad verschijnen.
Nederlander maakt kans op online Oscar
De Nederlandse site Weirdomusic.com is genomineerd voor een Webby Award. Ook Google en Al-Jazeera maken kans op een ‘online Oscar’.
Dinsdag zijn de nominaties voor de Webby Awards, de jaarlijkse onderscheidingen voor goede en opvallende websites, bekendgemaakt. De Nederlandse site Weirdomusic.com, een portal voor gekke en bizarre muziek, is één van de 29 niet-Amerikaanse genomineerden.
Nederlands spamverbod komt steeds dichterbij
De invoering van een Nederlands spamverbod komt snel dichterbij. Intussen balanceert Spamvrij.nl op het randje van de afgrond.
Dinsdagmiddag buigt de Eerste Kamer zich over de aanpassing van de Telecomwet. Door de wetswijziging zal het versturen van spam aan consumenten niet langer zijn toegestaan. Bedrijven mogen consumenten alleen nog maar met e-mails bestoken als de ontvangers daarvoor van tevoren toestemming hebben gegeven.
Patrick de Bruin betrokken bij ‘kenteken-spam’
Patrick de Bruin is betrokken bij twee spamruns waarin mensen wordt gevraagd om te helpen bij het natrekken van kentekens.
Zelfs Tweede-Kamerlid Joop Atsma (CDA) wond zich tijdens een debat in maart op over de spam van G. Gerritsen. G. Gerritsen verstuurde in die maand om de haverklap spamberichten waarin hij cd’s met e-mailadressen te koop aanbood. “Ik kon niet eens terugmailen. Om te reageren moet je faxen”, aldus een verontwaardigde Atsma.