Nederlands spamverbod komt steeds dichterbij

Dinsdagmiddag buigt de Eerste Kamer zich over de aanpassing van de Telecomwet. Door de wetswijziging zal het versturen van spam aan consumenten niet langer zijn toegestaan. Bedrijven mogen consumenten alleen nog maar met e-mails bestoken als de ontvangers daarvoor van tevoren toestemming hebben gegeven.

Als de Eerste Kamer de wetswijziging dinsdagmiddag aanneemt, dan zal het ‘spamverbod’ waarschijnlijk op 1 mei of 1 juni van kracht worden. Dat is meer dan een halfjaar te laat. Eigenlijk had Nederland het spamverbod, dat is opgelegd door de Europese Unie, al eind oktober in wetgeving moeten hebben omgezet.

“De voorstellen hebben belachelijk lang bij de Eerste Kamer gelegen”, zegt het Tweede-Kamerlid Martijn van Dam (PvdA), die zich nadrukkelijk met de regelgeving heeft beziggehouden.

Hoewel hij lang heeft moeten wachten, is Van Dam ‘blij dat er nu in ieder geval iets gedaan gaat worden tegen spam’. Als het aan de PvdA’er had gelegen, was het spamverbod nog wat verder gegaan. “Werknemers worden nog altijd niet beschermd. De wet beschermt alleen consumenten. Dat zorgt voor een heel vreemd onderscheid”, meent Van Dam.

Handhaving

Een amendement van Van Dam om ook werknemers tegen spam te beschermen, haalde het niet in de Tweede Kamer. Onder meer het CDA stemde tegen. Onlangs gingen de christen-democraten alsnog overstag: ook zij willen nu dat werknemers tegen spam worden beschermd.

Minister Laurens Jan Brinkhorst (Economische Zaken) heeft de Tweede Kamer inmiddels toegezegd dat hij ‘initiatieven’ zal nemen om de spamproblematiek voor werknemers te verlichten. Van Dam verwacht van Brinkhorst dat deze ‘binnen een paar maanden’ stappen onderneemt. “Anders zal ik de eerste zijn om hem aan zijn jasje te trekken.”

Behalve over de bescherming van werknemers maakt Van Dam zich ook zorgen over de handhaving van het spamverbod. “Ik vrees dat dat niet goed is geregeld.” De telecomwaakhond OPTA moet gaan toezien op de naleving van het spamverbod. “Maar de OPTA krijgt geen extra mensen of middelen. Dat is vragen om problemen”, zegt Van Dam.

Volgens Van Dam zou het meldpunt Spamvrij.nl een rol moeten krijgen bij de bestrijding van spam. Minister Brinkhorst heeft tot nu toe echter geen gehoor gegeven aan oproepen vanuit de Tweede Kamer om Spamvrij.nl financieel te ondersteunen. “Het zou doodzonde zijn als we de kennis van Spamvrij.nl niet zouden benutten”, aldus Van Dam.

Verzuipen

Spamvrij.nl zit al geruime tijd in de problemen. “Als we niet binnen zes tot acht weken gefinancierd worden, heffen we de stichting op”, zegt Rejo Zenger van Spamvrij.nl. Volgens Zenger is er geld nodig om mensen full-time in te zetten bij de bestrijding van spam. “We verzuipen in het werk. Ik moet nu elke week een dag vrij nemen om aan Spamvrij.nl te kunnen werken.”

Zenger is vol goede moed dat de financiering op tijd rondkomt. “Ik heb het volste vertrouwen dat het goed gaat komen. We zijn met verscheidene partijen in gesprek.”

De spambestrijder denkt dat Spamvrij.nl de OPTA van dienst kan zijn. “Als de OPTA hulp nodig heeft, zijn wij graag bereid die te leveren. We kunnen bijvoorbeeld helpen bij het traceren van spamheaders en met het geven van voorlichting.”

En wat als de financiering niet rondkomt? “Daar heb ik eigenlijk nog niet over nagedacht”, zegt Zenger. “Dat zou betekenen dat ik eindelijk vrije tijd heb. Kan ik weer eens naar de film.”