Geenstijl grote winnaar weblogprijzen

Vooral bij de publieksjury van de Dutch Bloggies deed Geenstijl het goed. Geenstijl ging er zaterdag in zes van de elf categorieën met de prijs vandoor. Bij de ‘incrowdstemming’ waarbij alleen leden van organisator About:blank mochten stemmen, waren de shockloggers van Geenstijl goed voor drie onderscheidingen.

Voor het eerst was er dit jaar een jury met deskundigen. In de jury zaten onder meer Erwin van der Zande (bekend van Spunk, WebWereld en Unox), Peter Olsthoorn (Planet Multimedia), Marie-José Klaver (NRC Handelsblad) en Lodewijk Asscher (fractievoorzitter van de Amsterdamse PvdA).

Ook de deskundigen riepen Geenstijl uit tot beste weblog. “Je hoeft geen fan te zijn om te erkennen dat het spraakmakende Geenstijl de toonaangevende weblog in Nederland is, eh, was”, aldus Erwin van der Zande namens de jury.

Pinokkio Prins

Geenstijl, waaraan enkele professionele journalisten (voornamelijk van De Telegraaf) meewerkten, timmerde het afgelopen jaar nadrukkelijk aan de weg. Het weblog kraakte onder meer de Air Miles-pas van radio-dj Patrick Kicken en onthulde dat de antirookorganisatie Stivoro op zijn site een valse voorstelling van zaken gaf over het aantal gestopte rokers.

Het weblog sloeg volgens een aloude Telegraaf-gewoonte zowel naar links als naar extreemrechts. De AEL, het Meldpunt Discriminatie Internet, spammer Patrick de Bruin en NieuwRechts-voorman Michiel Smit mochten zich ‘verheugen’ in de warme belangstelling van de makers van Geenstijl.

De persoon die het meest te lijden had onder de aandacht van Geenstijl was waarschijnlijk Trudy Prins, het gezicht van Stivoro. Prins – door Geenstijl consequent aangeduid als ‘Pinokkio Prins’ – werd herhaaldelijk telefonisch bedreigd nadat een van de bezoekers haar nummer in een reactie plaatste.

Andere weblogs die dit jaar in de prijzen vielen, waren onder meer Mijn Kop Thee (van de maker van het populaire weblogsysteem Pivot), Retecool en Merel Roze.