Nederlander maakt kans op online Oscar

Dinsdag zijn de nominaties voor de Webby Awards, de jaarlijkse onderscheidingen voor goede en opvallende websites, bekendgemaakt. De Nederlandse site Weirdomusic.com, een portal voor gekke en bizarre muziek, is één van de 29 niet-Amerikaanse genomineerden.

“Weirdomusic.com is een site die de duistere uithoeken van het muzikale universum bestudeert”, legt Marco Kalnenek, de maker van de site, uit. “Veel muziek ligt onaangeroerd in rommelwinkeltjes en op markten. Van kitscherige easy listening tot cursusplaten, van tekenfilmmuziek tot opnames van mensen met psychische stoornissen.”

De site over bizarre muziek is genomineerd in de categorie ‘weird’. Van de vier andere genomineerden in die categorie geeft Kalnenek de site Forteantimes de meeste kans. “Ik vind het een eer om samen met zo’n site genomineerd te zijn.”

Kalnenek acht zichzelf echter niet kansloos. “De overige drie kandidaten vind ik leuk om eens te zien, maar ik zal er niet snel terugkeren.” Mocht Weirdomusic.com een Webby Award in de wacht slepen, dan mag Kalnenek bij de online bekendmaking op 12 mei een speech van hooguit vijf woorden houden – een traditie bij de uitreiking van de Webby Awards. De tekst heeft hij klaar: “Open your ears and listen!”

Friendster

Naast Weirdomusic.com zijn er nog 149 sites die kans maken op een Webby Award in een van de dertig categorieën. Bekende genomineerden zijn onder meer zoekmachine Google, het humoristische The Onion en de Engelstalige site van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera.

In de categorie politiek maakt Howard Dean, die eerder dit jaar een mislukte poging deed om de Amerikaanse presidentskandidaat namens de Democraten te worden, kans op een onderscheiding. Dean maakte veel gebruik van internet, onder meer via het campagne-weblog Blog For America.

Opvallende afwezige tussen de genomineerden is Orkut (de sociale-netwerksite van Google). De voorloper van Orkut, Friendster, maakt wel een kans op een Webby Award. Friendster is genomineerd in de categorie ‘community’.

In dezelfde categorie is Wikipedia genomineerd. Wikipedia is een online encyclopedie die geheel wordt samengesteld door vrijwilligers. De Engelstalige Wikipedia bevat inmiddels ruim een kwart miljoen artikelen.