Volkskrant ‘interviewt’ verzonnen jonge hacker

“On the internet nobody knows you’re a dog”, vatte een cartoonist van The New Yorker het ooit mooi samen. Ook de Volkskrant werd er afgelopen week weer eens aan herinnerd dat iedereen zich op internet eenvoudig kan voordoen als iemand anders.

Zaterdag moest de krant door het stof. “De elfjarige ViPER die zich afficheert als vaste bezoeker van de website Hackers4hackers.org en die als zodanig werd opgevoerd (pagina 2, 21 april en pagina 3, 22 april), bestaat niet”, zo luidde de tekst van een rectificatie die het dagblad plaatste. “Hij is verzonnen door gebruikers van de website.”

De twee artikelen die in de rectificatie genoemd werden, gingen over ‘kindveilig internet’. Woensdag werd Surfsleutel geïntroduceerd. Met Surfsleutel kunnen ouders bepalen welke sites hun kinderen kunnen bezoeken. In de artikelen gaf een zekere ‘ViPER (11)’ commentaar op de nieuwe dienst.

Bezoekun

De schrijfster van de artikelen, Rachida Azough, had Hackers4hackers.org gemaild met de vraag of zij ‘een jonge, ervaren internetgebruiker, rond de leeftijd van acht tot elf jaar’ kenden. “Het is bedoeld voor een pittig stukje over een browser speciaal voor kinderen.”

De hackers wisten wel een paar jonge internetgebruikers, zo lieten ze Azough per e-mail weten. Zij maakten een Hotmail-adres aan voor de elfjarige ViPER en beantwoordden de vragen van de Volkskrant (ViPER zou van zijn ouders namelijk niet aan de telefoon mogen komen).

‘ViPER’ ziet weinig in Surfsleutel, zo laat hij Azough weten. “Ik surf liefer met mozilla, want dan kan ik alles bezoekun wat ik wil bezoeke. (…)Ik heb mijn eiguh computer en ik draai linux. Mijn ouders weten daar niks van. Ik moet mijn papa ook altijd helpen met zijn computer.”

Zelf heeft hij ook nog een vraag voor de journaliste. “Mijn papa leest altijd de telegraaf, komt het daar ook in?”