Optima in verlegenheid gebracht door spam

De financiƫle dienstverlener Optima uit Hardinxveld Giessendam belt mensen op die hun gegevens opsturen naar spammers voor hypotheken, zo berichtte de Geldgids van de Consumentenbond onlangs.

Een internetter die benieuwd was wie er achter een spambericht voor hypotheken zat, vulde haar gegevens in en werd teruggebeld door Optima. In de hypotheekspam wordt Optima niet genoemd.

“Op de vraag waarom ze geheimzinnig doen over hun identiteit, komt geen duidelijk antwoord. Genoeg reden om er niet mee in zee te gaan”, concludeert de Consumentenbond. Een ingescande versie van de pagina in de Geldgids staat online bij Retecool. Het weblog heeft ook een actie tegen Optima op touw gezet.

Leads

Arjen van Dun, directievoorzitter van Optima, zit duidelijk met de affaire in zijn maag. “We werken samen met verschillende partijen die ons informatie over mogelijke klanten leveren. Behalve van bekende partijen zoals Independer, krijgt Optima ook leads van kleine partijen.”

“Een van die partijen, Zuiderster Hypotheken van Patrick de Bruin, heeft blijkbaar spam verstuurd”, zo vertelt Van Dun. “Toen het duidelijk werd dat ze op die manier opereerden, hebben we meteen de samenwerking beĆ«indigd.”

Dat Patrick de Bruin spam verstuurde, was Optima ‘niet bekend’, zo zegt Van Dun. “Wij betreuren het dat partijen dit doen. We hebben de bedrijven waarmee we samenwerken, nu ook duidelijk gemaakt dat we niet tolereren dat ze spam versturen.”

Optima beraadt zich op dit moment op juridische stappen tegen Retecool.com, dat de aandacht op de zaak vestigde (“We worden overladen met spam”, aldus Van Dun), en tegen De Bruin. “Onze naam is door het slijk gehaald. We overwegen Zuiderster aansprakelijk te stellen voor de schade.”

De Consumentenbond laat bij monde van woordvoerster Pauline van den Brandhof weten nog altijd achter het artikel in de Geldgids te staan. “Het is natuurlijk geen leuke ervaring als je spam ontvangt. Dat Optima nu zegt dat ze niet meer samenwerken met de spammer, is natuurlijk wel goed, maar dat hebben ze niet verteld aan die mevrouw die het spambericht heeft ontvangen.”

Update, 13:50 uur: Nieuw commentaar van Optima toegevoegd. Artikel aangepast.

Update, 14:00 uur: Retecool heeft zijn actie tegen Optima inmiddels gestaakt.

Update, 15:50 uur: Commentaar Consumentenbond toegevoegd.