Retecool ontvangt 15.000 bounces na spam

Het spambericht is een ‘persbericht’ met de melding dat Retecool de ‘Foto Fuck Vrijdag’ overneemt van Geenstijl. Retecool organiseert al jaren een ‘Foto Fuck Vrijdag’, waarbij bezoekers gephotoshopte foto’s over een actueel onderwerp kunnen inzenden. Recent startte ook het deze week gestopte weblog Geenstijl met een ‘Feauteauf*ck Vrijdag’.

De spam is verstuurd vanaf het adres ‘reet@retecool.com’. “Ik heb inmiddels 15.000 bounces en de nodige scheldmailtjes binnengekregen”, aldus ‘Reet’ van Retecool.

In de e-mail, die volgens ‘Reet’ via ’tientallen mailservers wereldwijd’ is verstuurd, staat ook het telefoonnummer van NetHolding, de provider van Retecool. NetHolding heeft inmiddels een bericht op zijn site gezet over de spamrun.

“We hebben Tiscali België (één van de betrokken providers, MR) inmiddels gevraagd of zij kunnen achterhalen wie er achter deze actie zit”, aldus Raymond Garnier van NetHolding. “Als we dat weten, willen we gerechtelijke stappen nemen.” NetHolding heeft volgens Garnier diverse faxen en telefoontjes gehad van mensen die het spambericht hadden ontvangen.

MasterBlaster

‘Reet’ vermoedt dat de Belgische spammer Akin Franks achter de spamrun zit. Eerder deze week startte Retecool een actie tegen Akin Franks. De lezers van het weblog werden opgeroepen om massaal hypotheekoffertes aan te vragen op de nieuwe site van de Belgische spammer. De betreffende site is op het moment van schrijven onbereikbaar.

“Het lijkt me duidelijk dat dit naar aanleiding van de actie tegen Akin Franks is”, aldus ‘Reet’. “Het is een behoorlijk professionele spamrun en ik heb de laatste tijd weinig andere spammers aangepakt.”

Voor ‘Reet’ is de spam geen reden om te stoppen met zijn acties tegen spammers. Integendeel. “Ik laat me niet intimideren. Blijkbaar heeft Akin Franks last van de MasterBlaster-acties. Anders neemt hij niet de moeite om een spamrun uit naam van Retecool te versturen.”

Het komt geregeld voor dat spammers berichten versturen uit naam van hun ’tegenstanders’. In januari ontving de Nederlandse spambestrijder Rejo Zenger tienduizenden onbestelbare e-mailtjes en honderden reacties nadat een spammer uit zijn naam een kwart miljoen e-mails had verstuurd waarin ‘Mein Kampf’ van Adolf Hitler werd aangeboden. In december werd Reet ook al eens het slachtoffer van een zogeheten ‘joe job’.