‘Volgend jaar wordt WAP groot,’ voorspelde het internettijdschrift Emerce precies een jaar geleden. Zoals wel meer voorspellingen die eind vorig jaar werden gedaan, is ook deze niet uitgekomen. Volgens een recent onderzoek heeft maar drie procent van de Nederlandse internetters een WAP-telefoon. Of deze digitale voorhoede de aangeschafte WAP-telefoon ook echt gebruikt, valt te betwijfelen. De eerste persoon die in het openbaar staat te ‘wappen’, moet ik in ieder geval nog tegenkomen.
De verklaring voor het geringe succes is eenvoudig: wappen is onhandig, duur en niet leuk. Dat toch nog drie procent van de internetters een WAP-telefoon heeft gekocht, kan alleen te danken zijn aan de tv-reclames waarin precies het tegenovergestelde wordt beweerd.
Yournews, een bedrijf dat nieuwsberichten levert aan internetproviders en portals, ontslaat 15 mensen.
De directie vanYournewslichtte het personeel al op de vrijdag voor Kerst in over de ontslagen, maar het nieuws kwam pas een week later viaEmercenaar buiten. Volgens directeur Jan van Ottele gaat het met name om mensen in ‘ondersteunende functies’.
De handel in domeinnamen is al jaren een lucratieve business. In 2000 bereikte het kapen van domeinnamen een voorlopig hoogtepunt.
Een Amerikaans bedrijf betaalde in 1999 7,5 miljoen dollar (zo’n 17 miljoen gulden) voor het adres business.com. De vorige eigenaar van die domeinnaam had er twee jaar eerder ‘maar’ 150.000 dollar voor neergeteld.
De Staat heeft een kort geding aangespannen tegen Quercus Internet Partners. Inzet: de domeinnaam ministers.nl.
Volgens de landsadvocaat worden burgers die de siteministers.nlnu bezoeken, op het verkeerde been gezet. Zij zouden op dat adres informatie van de overheid verwachten. Dat is nu niet het geval.
De belangrijkste Nederlandse webwinkels zijn tevreden over hun omzetten in december, al doen ze geheimzinnig over de precieze getallen.
Bij het internetwarenhuis Hot-Orange vertienvoudigde de omzet in vergelijking met december 1999. Ook Bol.com en Shop.nl hebben naar eigen zeggen een ‘goede’ Kerst en Sinterklaas achter de rug. Er zou weinig zijn misgegaan met de bezorging. In de Verenigde Staten was de omzetstijging wat minder spectaculair: een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar december.
De abonnees van de vorige week failliet verklaarde provider Superweb kunnen fluiten naar hun geld. Dat zegt de curator van Superweb, mr. P. J. Peters.
Volgens Peters heeftSuperwebeen schuld van ’10 a 12 miljoen gulden’. De opbrengst van de verkoop van de boedel zal alleen genoeg zijn om de schuld bij de Belastingdienst te betalen, vermoedt Peters. Ook UPC en Versatel, de twee grootste schuldeisers, zullen waarschijnlijk achter het net vissen.
Ruim negen procent van de 35.000 Belgische ‘.be’-domeinnamen die sinds vorige week zijn uitgegeven, is in Nederlandse handen gekomen.
Nederlanders hebben de liberalisering van de Belgische domeinnaammarkt van vorige week aangegrepen om domeinen als wielrennen.be en belgie.be vast te leggen. De Belgische minister voor Telecommunicatie Rik Daems wil een onderzoek instellen naar de Nederlandse ‘kolonisatie’ van het Belgische internet, zo meldt de Belgische krantDe Standaard.
Provider Superweb staat aan de rand van de afgrond. De rechtbank van Rotterdam heeft het bedrijf een voorlopige surseance van betaling verleend.
Dat blijkt uit een gerechtelijke advertentie die zaterdag 9 december in het Rotterdams Dagblad verscheen. Daarin wordt de schuldsaneringsregeling voorSuperweben het moederbedrijf Supergroup aangekondigd.
De Consumentenbond wil dat er in Nederland zo snel mogelijk een geschillencommissie komt voor internetaankopen.
Consumenten zouden hun problemen met internetwinkels voor een paar tientjes aan de geschillencommissie moeten kunnen voorleggen. Die doet vervolgens een uitspraak, waaraan de aangesloten winkeliers zich moeten houden. Voor ‘gewone’ winkels bestaan er al langer geschillencommissies in Nederland.
Het e-zine ChatterS, van de chatsite Focus-In, waarschuwt in zijn jongste nummer voor chatverslaving.
Samen met het Jellinek, het instituut voor preventie en behandeling van verslavingsproblematiek, heeft het blad een verslavingstest opgesteld: aan de hand van tien vragen kunnen chatters vast stellen of ze problematisch internetgebruikers zijn. Ook laat ChatterSeen vrouw aan het woord die acht uur per dag op de chatbox doorbrengt.