Wappen: wordt het wat?

‘Volgend jaar wordt WAP groot,’ voorspelde het internettijdschrift Emerce precies een jaar geleden. Zoals wel meer voorspellingen die eind vorig jaar werden gedaan, is ook deze niet uitgekomen. Volgens een recent onderzoek heeft maar drie procent van de Nederlandse internetters een WAP-telefoon. Of deze digitale voorhoede de aangeschafte WAP-telefoon ook echt gebruikt, valt te betwijfelen. De eerste persoon die in het openbaar staat te ‘wappen’, moet ik in ieder geval nog tegenkomen.

De verklaring voor het geringe succes is eenvoudig: wappen is onhandig, duur en niet leuk. Dat toch nog drie procent van de internetters een WAP-telefoon heeft gekocht, kan alleen te danken zijn aan de tv-reclames waarin precies het tegenovergestelde wordt beweerd.

Zo is er een reclamefilmpje waarin Maurice de Hond – bekend van zijn voorspelling over de millenniumbug – de WAP-dienst M-info van KPN aanprijst. Reuze handig, want hij kan er onderweg zijn aandelen mee in de gaten houden. Tegenover het blad Net Magazine gaf De Hond echter toe dat hij nooit gebruik maakt van de dienst. Blijkbaar zijn er toch betere manieren om de aandelenkoersen te volgen.

In een andere commercial kruipt een slang omhoog in de broekspijp van een man. Gelukkig heeft de man een WAP-telefoon, waarmee hij het internet op kan. Snel zoekt hij op of de slang gevaarlijk is. De slang blijkt niet giftig. De man haalt opgelucht adem. Tot hij op zijn schermpje ziet dat het een wurgslang betreft. Leuk.

Verder valt er eigenlijk weinig te lachen met een WAP-toestel. Terwijl via het ‘gewone’ internet oneindig veel dingen te doen zijn, is het aantal toepassingen voor de WAP-telefoon beperkt. Je kunt er het nieuws mee volgen, de vertragingen op Schiphol bekijken en opzoeken wat het best verkochte boek bij de Bruna is, maar daarmee houdt het wel zo’n beetje op. Niets om enthousiast van te worden.

De recente internethit Am I Hot Or Not, waarbij internetters kunnen stemmen of ze iemand mooi of lelijk vinden, zou via WAP nooit een succes zijn geworden. Al was het maar omdat het scherm van een WAP-telefoon veel te klein is om foto’s te tonen. Dat kleine scherm heeft meer nadelen: je moet om de haverklap ‘scrollen’. Wie dagelijks een krantenartikel via zijn WAP-telefoon leest, heeft waarschijnlijk binnen de kortste keren rsi.

Ook het bestellen van bioscoopkaartjes, een bij WAP-fans geliefd voorbeeld van de geweldige mogelijkheden van WAP, kan nog altijd goedkoper en sneller als je je WAP-telefoon gewoon gebruikt om even de reserve ringslijn te bellen.

Eigenlijk kan ik maar een praktische toepassing voor de WAP-telefoon verzinnen. Als er een keer een slang je broeks pijp binnenkruipt, kun je er een goede klap mee uitdelen.

Dit artikel verscheen in Het Parool.