E-zine voor chatters waarschuwt voor chatverslaving

Samen met het Jellinek, het instituut voor preventie en behandeling van verslavingsproblematiek, heeft het blad een verslavingstest opgesteld: aan de hand van tien vragen kunnen chatters vast stellen of ze problematisch internetgebruikers zijn. Ook laat ChatterS een vrouw aan het woord die acht uur per dag op de chatbox doorbrengt.

Volgens Jasper Jan de Konink van de chatsite Focus-In wordt het probleem onderschat. Uit een recent onderzoek van het Instituut voor Verslavingsonderzoek in Rotterdam bleek dat 3,5 procent van de internetters op een problematische manier gebruik maakt van internet. Zij verwaarlozen hun sociale contacten en gebruiken het internet om negatieve gevoelens kwijt te raken.

De Konink: “Mensen die het chatten net ontdekt hebben, chatten de eerste maand vaak heel fanatiek. Daarna neemt de frequentie af. Maar sommige mensen komen er niet helemaal los van. Er zijn chatters die ik altijd zie als ik online ga. Dan vraag ik me echt af: wat doe je de hele avond?”

Volgens De Konink zijn het naast mensen met een kabelaansluiting vooral jongeren die in de problemen komen. “Ouderen lijken wat beter te kunnen omgaan met de verleidingen. Dat zijn ook de mensen die vaak meetings met elkaar organiseren. In onze box met 50-plussers zitten de meeste sociale chatters.”

De Konink vindt het niet vreemd dat juist een chatsite aandacht besteedt aan de schaduwkanten van het chatten. “Chatten is leuk, maar het moet wel gezond blijven. We zitten niet te wachten op verslaafde chatters. Ook zonder die mensen is het al druk zat op onze chatboxen.” Focus-In heeft naar eigen zeggen 20- tot 25.000 bezoekers per dag. ’s Avonds zijn er op elk moment ruim duizend mensen ingelogd.