Eurodusnie mag geen eigen stemwijzer voor de EU-grondwet aanbieden. Het actiecollectief raakt het domein Referendumstemwijzer.nl kwijt.
Het Leidse Eurodusnie moet de domeinnaam overdragen aan het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Dat heeft de rechtbank van Den Haag woensdagmiddag bepaald in de rechtszaak die was aangespannen door het IPP.
Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) wil dat het linkse actiecollectief Eurodusnie stopt met zijn site Referendumstemwijzer.nl.
Zelf maakt het IPP gebruik van het domein Referendumwijzer.nl voor zijn online stemhulp voor het referendum over de Europese grondwet. Volgens het IPP lijkt de door Eurodusnie gebruikte naam daar te veel op.
De SP vindt dat de referendumwijzer voor de Europese grondwet niet deugt. De adviessite adviseert tegenstanders van de grondwet om vóór te stemmen.
SP-kamerlid Harry van Bommel noemt de online referendumwijzer ‘buitengewoon selectief en buitengewoon misleidend’. De site van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) helpt de kiezer zijn standpunt te bepalen bij het referendum over de Europese grondwet.
Brein heeft de juridische jacht op online aanbieders van muziek geopend. Half mei wordt de eerste rechtszaak verwacht.
Brein heeft inmiddels vijftig vorderingen verstuurd naar uploaders van muziek. De auteursrechtenorganisatie verstuurt die vorderingen via de providers van de uploaders. De providers sturen de vorderingen door aan de betreffende abonnees.
Internetproviders en de producenten van hardware profiteren schaamteloos van het voortdurend schenden van de auteursrechten.
Dat zei Cees Vervoord, directievoorzitter van de Buma/Stemra, dinsdagochtend tijdens een bijeenkomst waarop Stichting Brein de plannen voor het aanpakken van uploaders toelichtte.
De Tweede Kamer heeft forse kritiek op de plannen van de Europese ministers van Justitie voor een bewaarplicht.
Dat bleek dinsdagmiddag bij een overleg in de Tweede Kamer over de Europese plannen voor de opslag van allerhande informatie over het bel- en internetgedrag van alle burgers. De Europese Justitie-ministers werken aan een voorstel om internet- en telecomaanbieders te dwingen om dergelijke verkeersgegevens één tot drie jaar op te slaan.
De Consumentenbond en Bits of Freedom bekritiseren het voorstel om een bewaarplicht in te stellen voor verkeersgegevens.
In een brief aan de Tweede Kamer schrijven de twee organisaties ‘zeer bezorgd’ te zijn over de plannen. De Consumentenbond en Bits of Freedom vinden dat minister Piet Hein Donner (Justitie) geen goede redenen heeft gegeven voor de invoering van de bewaarplicht voor telecom- en internetgegevens (de zogeheten verkeersgegevens).
Consumenten moeten de mogelijkheid krijgen om een maximumbedrag voor hun telefoonrekening in te stellen.
Dat voorstel doet ministers Laurens Jan Brinkhorst (Economische Zaken). De bewindsman wil consumenten op die manier behoeden voor torenhoge telefoonrekeningen als gevolg van zogeheten dialers.
De vorig jaar wegens spampraktijken beboete Groenendaal Uitgeverij heeft bij de Tweede Kamer aan de bel getrokken.
Dat blijkt uit een brief die minister Laurens Jan Brinkhorst (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. De brief van Brinkhorst is een reactie op twee brieven die Groenendaal aan het parlement heeft gestuurd.