Juridische jacht op uploaders muziek geopend

Brein heeft inmiddels vijftig vorderingen verstuurd naar uploaders van muziek. De auteursrechtenorganisatie verstuurt die vorderingen via de providers van de uploaders. De providers sturen de vorderingen door aan de betreffende abonnees.

Inmiddels zijn zeven van de vijftig aangeschreven uploaders akkoord gegaan met een schikkingsvoorstel van Brein. Zij beloven dat ze nooit meer illegaal muziek zullen aanbieden via internet. Bovendien moeten ze een boete betalen. “Gemiddeld 2.100 euro”, aldus Tim Kuik van Brein.

Brein vordert nu bij een aantal grote providers de persoonsgegevens van 32 uploaders die niet op het schikkingsvoorstel zijn ingegaan. Het gaat daarbij om de providers die nu al meewerken bij het versturen van de vorderingen aan hun abonnees. Dat zijn Planet Internet, Het Net, @Home, Wanadoo en Tiscali.

Geen wettelijke grondslag

De betreffende providers zullen deze persoonsgegevens niet zonder slag of stoot afstaan aan Brein. Dat betekent dat Brein naar de rechter moet stappen. Kuik verwacht dat de eerste rechtszaak medio mei zal plaatsvinden.

Christiaan Alberdingk Thijm, in het verleden onder meer advocaat van Kazaa, denkt dat Brein het moeilijk zal krijgen. “Er bestaat voor een private partij als Brein geen wettelijke grondslag voor het opvragen van naw-gegevens bij de providers. Ik kan ook niet naar de Belastingdienst stappen om de gegevens op te vragen van iemand die bij Brein werkt.”

Alberdingk Thijm wijst op de Europese e-commercerichtlijn. Volgens deze richtlijn zijn providers niet verantwoordelijk voor de doorgifte van gegevens door abonnees (zoals gebeurt bij het uitwisselen van muziek).

Alberdingk Thijm meent dat Brein niet zijn gelijk moet proberen te halen via de civiele rechter maar via het strafrecht. Brein zou aangifte moeten doen tegen de uploaders.

Internationaal offensief

Het aanpakken van mensen die muziek aanbieden, maakt onderdeel uit van een internationaal offensief. In elf landen in Europa en Aziƫ stappen de lokale auteursrechtenorganisaties naar de rechter om in totaal bijna duizend uploaders aan te pakken.

Het doel van de juridische acties is om het gebruik van muziekuitwisseldiensten te ontmoedigen. Volgens Brein hebben de ervaringen in buitenland aangetoond dat rechtszaken daarbij succesvol zijn. In Duitsland is het aantal illegaal aangeboden bestanden met een derde gedaald.

Nederland speelt volgens Brein een belangrijke rol bij het illegaal aanbieden van muziek. “Nederland heeft een hoog aantal breedbandaansluitingen en vervult daarmee internationaal een belangrijke rol”, zegt Kuik.