Eurodusnie verliest rechtszaak om stemwijzer

Het Leidse Eurodusnie moet de domeinnaam overdragen aan het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Dat heeft de rechtbank van Den Haag woensdagmiddag bepaald in de rechtszaak die was aangespannen door het IPP.

Het IPP maakt zelf gebruik van de domeinnaam Referendumwijzer.nl. Volgens het IPP leek de door Eurodusnie gebruikte naam daar te veel op.

Ook vond het IPP dat de opzet van de stemtest van Eurodusnie te veel leek op die van het IPP. De Haagse rechtbank was het daarmee eens: de stemtest van Eurodusnie maakt inbreuk op het auteursrecht van het IPP.

“De hele opzet van de test – de vormgeving, de antwoordcategorieën et cetera – is te vergelijken met een tv-format, zo heeft de rechter bepaald. Dat mag je dus niet zomaar kopiëren”, zegt Jochum de Graaf van het IPP.

Antwoordcategorieën

Marco van Duijn van Eurodusnie vindt de uitspraak ‘heel ver gaan’. “Dit betekent dat niemand meer een stemwijzer kan maken in de vorm van het IPP. Bij het IPP heb je de antwoordcategorieën ‘eens’, ‘oneens’, ‘neutraal’ en ‘geen mening’. Ik zou niet weten hoe je dat anders moet doen.”

Van Duijn noemt het ‘extreem’ dat het IPP het auteursrecht op de opzet van de stemwijzer zo nadrukkelijk claimt. “Het IPP heeft als doel om de politieke en maatschappelijke participatie te bevorderen. De manier waarop het IPP nu optreedt, staat haaks op deze doelstelling.”

Hij benadrukt dat Eurodusnie ook probeert de politieke en maatschappelijke participatie te bevorderen. “We hebben een kwart miljoen briefkaarten laten drukken om mensen op te roepen om te gaan stemmen. Op 28 mei organiseren we het festival ‘Grondwet Nee’.”

Eurodusnie krijgt 24 uur de tijd om het vonnis uit te voeren. De organisatie is niet van plan om in beroep te gaan. “Dat heeft waarschijnlijk weinig zin. Het IPP had een professioneel advocatenkantoor ingeschakeld, terwijl wij werden verdedigd door een net afgestudeerde advocaat. Het is een soort David tegen Goliath. Maar in tegenstelling tot de Bijbelse vertelling winnen wij het deze keer niet.”

Anarchist

De Graaf van het IPP is ‘bijzonder tevreden’ met de uitkomst van de rechtszaak. “Met dit vonnis in de hand, kunnen wij iedereen die een eigen stemwijzer lanceert, daar op aanspreken.”

Volgens De Graaf hebben de laatste weken verschillende groepen tegenstanders van de Europese grondwet een eigen stemwijzer online gezet. Behalve Eurodusnie waren dat het Comité Grondwet Nee en de werkgroep Tegen de Grondwet.

Tegenstanders van de grondwet hebben forse kritiek op het stemadvies van het IPP. SP-kamerlid Harry van Bommel noemde de stemwijzer eerder deze week ‘buitengewoon selectief en buitengewoon misleidend’. Hoewel Van Bommel tegen de grondwet is, kreeg hij een score van 68 procent voor de grondwet.

Van Duijn van Eurodusnie scoorde 70 procent voor de grondwet bij de test van het IPP. “Niet gek voor een anarchist”, lacht hij.