Buma/Stemra hekelt providers

Dat zei Cees Vervoord, directievoorzitter van de Buma/Stemra, dinsdagochtend tijdens een bijeenkomst waarop Stichting Brein de plannen voor het aanpakken van uploaders toelichtte.

Dankzij de steeds grotere opslagcapaciteit van apparaten en de steeds snellere breedbandverbindingen maken providers en hardwareproducenten het de consument wel erg makkelijk om muziek te kopiëren, zo luidt de klacht van Vervoord. “Een oproep om geen muziek te stelen kom ik bij deze bedrijven nooit tegen.”

“Internetproviders roepen om het hardst dat je via hun adsl-verbindingen snel muziek en films kunt downloaden”, stelt Vervoord vast.

XS4ALL

Met name XS4ALL moet het ontgelden. Een hypocriete provider, meent Vervoord. “Deze provider houdt er een onbegrijpelijk beleid op na. Ze piekeren er niet over om naw-gegevens te verstrekken. En dat terwijl ze in hun algemene voorwaarden stellen dat inbreuk maken op het auteursrecht niet is toegestaan.”

Brein kondigde dinsdag aan naar de rechter te stappen om de gegevens van 32 aanbieders van muziek (uploaders) op te eisen. Het gaat volgens Brein om mensen die grote hoeveelheden muziek aanbieden. Hoeveel precies, wil de organisatie niet zeggen.

Alleen de providers kunnen informatie (zoals naam, adres en woonplaats) van deze uploaders verstrekken. Opmerkelijk genoeg heeft Brein nog geen uploaders bij XS4ALL op het oog. “We zijn nog geen veelaanbieders tegengekomen die abonnee zijn van XS4ALL”, zegt Tim Kuik van de auteursrechtenorganisatie.

Te gek

De muziekindustrie is niet tegen internet, benadrukt Theo Roos, president van Universal Music Nederland, tijdens de bijeenkomst. “We houden van internet, we vinden het te gek. Er wordt heel veel geïnvesteerd in het digitaliseren van de muziekcatalogi.”

Door het illegale aanbod van muziek op internet komt het Nederlands muziektalent volgens Roos in het gedrang. Nu steken de platenmaatschappijen volgens Roos nog 20 miljoen euro per jaar in Nederlands talent. “Je kunt de investeringen niet meer terugverdienen. Er is onvoldoende omzet, omdat het product wordt gestolen.”

Het aanpakken van uploaders is volgens Roos dan ook van groot belang. “We kunnen alleen investeren als we ons kunnen verdedigen.” Roos vindt het downloaden van muziek vergelijkbaar met het stelen van een cd in een platenzaak. “Het grote verschil is dat de pakkans op internet nu nog een stuk kleiner is.”

Zeurpiet

Ook muziekmaker Kasper van Kooten sprak zich uit tegen het aanbieden van muziek via internet. Een standpunt waarmee hij zich niet populair maakt, zo beseft hij. “Op feestjes ben ik ook al snel de zeurpiet die over downloaden begint te zeuren. Ik vind het echter laf om net te doen alsof mijn neus bloedt, om met mijn grote voorbeeld Henny Vrienten te spreken.”

Van Kooten is niet bang dat hij door zijn kritiek op het downloaden van muziek veel fans zal verliezen. “Het zal mij wellicht één fan kosten. Mensen die mijn muziek illegaal krijgen, mogen zich geen fan noemen.”