Verloren de Nederlandse media na 11 september hun hoofd en werden er daarom te weinig kritische vragen gesteld over de Irak-oorlog? Volgens Maarten van Rossem wel. “Ik was door mijn mening minder welkom in de media. Ik zat thuis op de bank en werd als een paria behandeld.”
Rita Verdonk heeft een bod uitgebracht op het domein Trotsopnederland.nl. De huidige eigenaar heeft zelf onlangs enkele duizenden euro’s neergeteld voor het adres.
Een bemiddelaar heeft woensdag namens Rita Verdonk een bod op het domein uitgebracht. “Ik heb gezegd dat ik nu geen besluit zal nemen”, aldus de eigenaar Raymond Hasselerharm, die op geen enkele manier is gelieerd aan de nieuwe partij van Verdonk. Hoe hoog het bod was en wanneer hij wel een besluit zal nemen over de eventuele verkoop van het adres, wil Hasselerharm niet kwijt. De woordvoerder van Verdonk reageerde woensdagmiddag niet op vragen over het domein.
Nederland steunt een Europees voorstel om ’terroristische’ sites te blokkeren. Welke terrorist laat zich daardoor afschrikken?
Wie op een verloren zondagmiddag graag een online bomrecept checkt of wat haatzaaiende sites afgaat, moet binnenkort op zoek naar een andere hobby. Als het aan Eurocommissaris Franco Frattini ligt, moeten internetaanbieders straks namelijk terroristische sites gaan blokkeren. “We moeten toe naar een gecontroleerd web”, aldus een woordvoerder van de Eurocommissaris.
Wie wil klagen over onjuiste berichtgeving in De Telegraaf kan dat beter niet via de reactiemogelijkheid op de site doen. Kritische reacties worden namelijk onverbiddelijk weggemodereerd, zo meldenLeugens.nlenKaj Leers. Leers ontdekte de reactiecensuur toen hij kritiek leverde op een artikel met de kop ‘Aangifte tegen PvdA’. De kop was onjuist: een boze Fries had aangifte gedaan tegen drie raadsleden die de PvdA hadden verlaten en een eigen partij waren begonnen. Niks aangifte tegen de PvdA dus. Via een nette reactie wilde Leers dat even rechtzetten. Maar helaas: hij kreeg een melding dat zijn bericht niet voldeed aan de huisregels van De Telegraaf.
Rita Verdonk heeft naast het .eu-domein voor haar nieuwe partij gegrepen. Het adres Trotsopnederland.eu is nu in handen van een man met een buitenlandse echtgenote.
Het is onderhand vaste prik als er een nieuwe (bedrijfs)naam wordt bekendgemaakt: een run op de domeinnamen die verband houden met de nieuwe naam. Bij de bekendmaking van de naam van de nieuwe partij van Rita Verdonk is dat niet anders. Verdonk heeft zelf wel het adres Trotsopnederland.com in handen, maar bij andere domeinextensies heeft ze achter het net gevist.
Hetoverlijdenvan de Amsterdamse ex-advocaat Bram Zeegers, die onlangs als getuige optrad in de zaak tegen Willem Holleeder, leidt tot verdriet op een onverwachte plaats. Op de siteSubsim.com, een forum over onderzeeërsimulaties, wordt een laatste groet gebracht aan Zeegers. De voormalige advocaat was actief op Subsim.com en veelforumledenkennen hem van zijn berichten of door persoonlijke ontmoetingen. Verdriet en ongeloof strijden om voorrang in dereactiesdie de bezoekers op het forum achterlaten. De meeste (niet-Nederlandse) bezoekers hadden geen idee dat hij getuige was in de Holleeder-zaak. In het forum staan ookenkelefoto’svan Zeegers die eerder dit jaar eenrechtszaakaanspande tegen Vrij Nederland, omdat het blad een foto van hem had geplaatst.
De nieuwe site Vierjaar.nl wil burgers in staat stellen om Nederlandse politici aan te spreken op hun beleid. Dat moet gaan gebeuren met e-mailcampagnes.
Volgens Flip Tonkens, één van de initiatiefnemers van de site, is Vierjaar.nl voortgekomen uit de behoefte om actie te kunnen ondernemen. “Je kiest een volksvertegenwoordiger voor vier jaar, maar in de tussentijd kan die heel gekke dingen gaan doen. Neem bijvoorbeeld een enquête naar de Irak-oorlog. De PvdA heeft beloofd dat een dergelijk onderzoek zou plaatsvinden, maar nu ze in de regering zitten, gaat dat niet door. Mensen moeten de PvdA daarover ter verantwoording kunnen roepen.”
KPN wil samen met het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) internetpagina’s met kinderporno gaan blokkeren. Het telecombedrijf stelt wel een aantal voorwaarden.
Maandag gaan KPN en het KLPD om tafel zitten om te praten over een door KPN opgestelde samenwerkingsovereenkomst. Uit de conceptovereenkomst, die Webwereld heeft ingezien, blijkt dat het telecombedrijf aanstuurt op een groot aantal waarborgen van het KLPD.
Hoe zorg je ervoor dat andere media je onthulling oppikken? “In de eerste tien jaar van Argos verstuurden we na elke uitzending een persbericht. Dat leverde nooit wat op. Vijf jaar geleden hebben we onze strategie gewijzigd en hebben we besloten om verhalen van tevoren weg te geven. Dat werpt zijn vruchten af”, vertelde Kees van den Bosch, VPRO-radiomaker van het programma Argos, maandagavond tijdens eenVVOJ-caféover de ‘mediamarketing van het onderzoeksverhaal’.
Vodafone heeft Peter Breedveld van Frontaal Naakt gedagvaard. Het telecombedrijf eist dat de blogger de naam van een medewerkster van zijn site verwijdert.
Aanleiding voor de rechtszaak is een al langer slepend conflict tussen Breedveld en Vodafone. Na een slechte ervaring met Vodafone schreef Breedveld een boos stukje op zijn site waarin hij de naam van de Vodafone-medewerkster noemde die volgens hem verantwoordelijk was voor de problemen.