Nieuwsbeelden van ‘gewone mensen’ hebben de toekomst. Zeker nu half Nederland met een cameratelefoon op zak loopt. Nu.nl ontvangt nu al meer dan honderd foto’s per dag van mensen die toevallig getuige waren van een ongeval of een andere nieuwswaardige gebeurtenis. Slechts een fractie van die foto’s wordt gebruikt op de nieuwssite. Zonde, vinden ze bij de uitgever van Nu.nl, Ilse Media. ‘Binnen enkele weken komen we daarom met een site die laat zien wat de Nederlander met zijn mobiele telefoon vastlegt’, zo maakte Ilse-directeur Paul Molenaar woensdagavond bekend tijdens de Ilse Media 2.0-bijeenkomst op Picnic ’06. Ilse Media heeft ook hoge verwachtingen van gelokaliseerd nieuws. Daarom start het bedrijf met Hier.nl, die wordt gekoppeld aan Nu.nl.
Maandelijks archief: september 2007
Andrew ‘The Cult of the Amateur’ Keen
Bright interviewt tijdens Picnic elke dag sprekers. Vandaag Andrew Keen, auteur van het boek ‘The Cult of the Amateur‘. Met zijn aanklacht tegen Wikipedia, weblogs en de online knip- en plakcultuur, gooide hij de knuppel in het Web 2.0-hoenderhok. Keen gruwt van de gedachte dat de mening van een amateur net zoveel waard is als die van een deskundige. Hij vreest dat de ‘amateur-cultuur’ op internet kan leiden tot de ineenstorting van de traditionele betaalde media en de entertainmentindustrie. ‘De meeste mensen hebben helemaal niet de tijd om de blogosfeer af te surfen op zoek naar waardevolle informatie.’
Utrecht in lastig parket door rechtszaak stemcomputers
Op 1 oktober bepaalt de rechtbank Alkmaar of er nog gestemd mag worden met stemcomputers van Nedap. Dat is negen dagen voor het burgemeestersreferendum in Utrecht.
De Alkmaarse bestuursrechter buigt zich over het gebruik van stemcomputers op verzoek van de Stichting Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl. De stichting vroeg de rechter vrijdagmiddag om de goedkeuring van de Nedap-stemcomputers op te schorten. Er loopt al een beroepsprocedure en als het aan de stichting ligt, wordt er hangende het beroep geen gebruikgemaakt van de stemcomputers.
Lees verder Utrecht in lastig parket door rechtszaak stemcomputers
U wint een Big Brother Award
De jury van de Big Brother Awards maakt zich grote zorgen over de apathie van het Nederlandse publiek over het onderwerp privacy. Daarom werd u vrijdagavond onderscheiden met een award.
Een spannend moment vrijdagavond in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Welke persoon zou dit jaar ‘onderscheiden’ worden met een Big Brother Award, de prijs voor de grootste privacyschenders? Zou het minister André Rouvoet zijn met zijn plannen voor een elektronisch kinddossier? Mark Rutte die in 2003 als staatssecretaris gemeenten adviseerde om bij het onderzoek naar uitkeringsfraude speciaal te letten op Somaliërs? Of toch Maurice de Hond die in zijn pogingen om de onschuld van de voor moord veroordeelde Ernest Louwes aan te tonen de ‘klusjesman’ aanwees als moordenaar?
‘Journalistiek ligt van alle kanten onder vuur’
Is er in Nederland sprake van een aanval op de persvrijheid? Volgens Carel Kuyl, hoofdredacteur van Nova, lijkt het daar soms wel op. “Het zijn zware woorden, maar als je ziet hoe er in kamerdebatten over de journalistiek wordt gesproken… Journalisten worden omschreven als boeventuig. Dat is net zo bezijden de waarheid als zeggen dat alle Tweede Kamerleden zakkenvullers zijn.”
Aanpak p2p-gebruikers staat op laag pitje bij Brein
Stichting Brein maakt de laatste tijd vooral jacht op sites die illegaal muziek en films aanbieden of daarnaar verwijzen. P2p-gebruikers hebben een lagere prioriteit.
“Twee jaar geleden waren consumenten die bestanden aanboden op peer-to-peer-netwerken een grotere prioriteit voor ons”, geeft Tim Kuik, directeur van Stichting Brein, toe. “In de markt bestond toen een gevoel dat je zonder problemen gebruik kon maken van Kazaa.”
Lees verder Aanpak p2p-gebruikers staat op laag pitje bij Brein
Brein eist einde ‘anonieme klanten’ bij hostingaanbieders
Stichting Brein wil een rechtszaak aanspannen tegen een hostingprovider die niet beschikt over de juiste naw-gegevens van de eigenaar van een site.
Volgens de auteursrechtenorganisatie komt het regelmatig voor dat hostingaanbieders geen goede naw-gegevens kunnen verstrekken van de beheerders van sites met illegaal aanbod. De reden daarvoor is dat de eigenaars van dergelijke sites geen of valse naw (naam, adres en woonplaats) informatie hebben opgegeven.
Lees verder Brein eist einde ‘anonieme klanten’ bij hostingaanbieders
Ook Nederlandse krantenuitgevers geïnteresseerd in iLiad
De Franse krant Les Echos is sinds deze week te lezen op de in Nederland ontwikkelde iLiad. Ook Nederlandse kranten hebben interesse voor de technologie.
Sinds woensdag is het mogelijk om een abonnement te nemen op de iLiad-versie van de Franse krant Les Echos. De iLiad is een draagbaar apparaat met een zwart-wit scherm dat ook buiten in de zon prima te lezen is.
Lees verder Ook Nederlandse krantenuitgevers geïnteresseerd in iLiad
Voormalige eigenaar laat beslag leggen op 112.nl
Bram Heerink, die eerder dit jaar 112.nl op gezag van de rechter moest overdragen aan de staat, heeft beslag laten leggen op het domein.
Heerink wil zich er op die manier van verzekeren dat het domein niet wordt opgeheven voordat het Gerechtshof vonnis wijst in de beroepszaak die hij heeft aangespannen. “Ik wil voorkomen dat het domein opeens in rook opgaat, terwijl het beroep nog loopt”, stelt hij.
Lees verder Voormalige eigenaar laat beslag leggen op 112.nl