Voormalige eigenaar laat beslag leggen op 112.nl

Heerink wil zich er op die manier van verzekeren dat het domein niet wordt opgeheven voordat het Gerechtshof vonnis wijst in de beroepszaak die hij heeft aangespannen. “Ik wil voorkomen dat het domein opeens in rook opgaat, terwijl het beroep nog loopt”, stelt hij.

In mei bepaalde de rechtbank in Amsterdam dat Heerink de domeinnaam 112.nl moest overdragen aan de Nederlandse staat. Heerink was het niet eens met deze ‘absoluut verkeerde uitspraak’ van de kortgedingrechter. En hij staat daarin naar eigen zeggen niet alleen. “Als ik de rechtsgeleerden mag geloven, heb ik het recht aan mijn zijde. Veel advocaten zijn verbijsterd over de uitspraak.”

Via een hoger beroep dat binnenkort aanvangt, hoopt de internetondernemer 112.nl terug te krijgen. Maar dan moet het adres nog wel bestaan als het Hof een beslissing neemt. En daarvan is Heerink niet helemaal zeker.

25 euro

Volgens de ondernemer zijn er twee scenario’s denkbaar waarbij zijn voormalige domein verdwijnt: de staat kan het domein opheffen of de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) kan 112.nl verwijderen omdat het een zogeheten persoonsdomein is.

Dat laatste is niet geheel denkbeeldig. De SIDN is van zins om aan het eind van dit jaar alle nog bestaande persoonsdomeinen op te heffen. Eigenaren van een dergelijke domeinnaam krijgen 25 euro. “Om te voorkomen dat er straks niets meer is om terug te krijgen, heb ik beslag laten leggen”, stelt Heerink.

Persoonsdomeinen werden in 2000 ingevoerd om ook particulieren de mogelijkheid te bieden een domein aan te vragen. Dergelijke domeinen eindigen op een driecijferig getal en .nl (dus bijvoorbeeld pietjepuk.327.nl).

Heerink maakte in 2001 van deze mogelijkheid gebruik door het domein www.112.nl (voluit: www.www.112.nl) aan te vragen. In tegenstelling tot bij ‘gewone’ domeinnamen was het bij persoonsdomeinen wel mogelijk om zogeheten ‘reserved names’ (zoals www, ftp of postmaster) te registreren.

Zwerver

Heerink heeft in het verleden wel overlegd met de staat over de overdracht van de domeinnaam, maar volgens de dagvaarding zou de internetondernemer daarbij ‘hoge financiële eisen’ hebben gesteld. Heerink: “Ik heb me altijd constructief opgesteld. Ik heb bijvoorbeeld voorgesteld dat ik het domein zou overdragen als een bedrijf waarin ik aandelen heb, zou worden betrokken bij de bouw van de website voor 112.nl. Maar de staat wilde daar niet aan. Die wilde het domein alleen om niet overnemen.”

“Er is voldoende reden om het reden om het Hof te vragen nog een keer naar de zaak te laten kijken”, meent Heerink. Zo vindt hij dat het grote belang dat de staat bij het domein 112.nl heeft, geen reden mag zijn om het domein zomaar bij hem weg te halen.

“Het belang van de ene partij kan wel veel groter zijn dan dat van de andere, maar dat hoeft nog niet automatisch te betekenen dat de partij met het grootste belang ook meer rechten heeft”, stelt Heerink. “Een zwerver heeft ook meer belang bij die vijf euro in mijn portemonnee dan ik, maar dat betekent nog niet dat hij recht heeft op mijn vijf euro.”