Brein eist einde ‘anonieme klanten’ bij hostingaanbieders

Volgens de auteursrechtenorganisatie komt het regelmatig voor dat hostingaanbieders geen goede naw-gegevens kunnen verstrekken van de beheerders van sites met illegaal aanbod. De reden daarvoor is dat de eigenaars van dergelijke sites geen of valse naw (naam, adres en woonplaats) informatie hebben opgegeven.

“We krijgen in het algemeen medewerking van hostingproviders bij het afsluiten van sites en het verstrekken van de naw-gegevens”, stelt Tim Kuik, directeur van Brein. “Maar we hebben alleen wat aan die naw-gegevens als ze kloppen. Helaas is dat in ruwweg de helft van de zaken niet het geval.”

Kuik vermoedt dat de beheerders van sites die illegaal muziek en films aanbieden, elkaar adviseren om valse namen op te geven bij de registratie van een site. “We zien dat vooral bij de grotere sites gebeuren. Die proberen anoniem te blijven en maken bijvoorbeeld gebruik van een katvanger.”

Anonieme betaling

Volgens Kuik zijn er ‘heel veel’ hostingaanbieders die anonieme betaling toelaten en het hun klanten toestaan om onder valse naam een site te registreren. Dat maakt het voor Brein onmogelijk om de beheerder van een site te achterhalen en eventuele schade op hem te verhalen. “Bovendien kan zo iemand elders weer verdergaan.”

Als het aan Brein ligt, komt er een einde aan deze situatie. “Wij vinden dat de hostingprovider in dergelijke gevallen de schade naar zich toe trekt”, stelt Kuik. “Hostingproviders weten ook wel dat dit gebeurt. Zij behoren gewoon een aantal maatregelen te nemen om zich ervan te vergewissen dat ze de ware identiteit van hun klanten kennen. Om dat punt te maken, zullen we in de toekomst een rechtszaak beginnen.”

Wanneer Brein een zaak zal aanspannen tegen een hostingaanbieder wil Kuik niet zeggen. “Dat zal binnen niet al te lange tijd gebeuren, maar ik heb geleerd dat ik me niet op een datum moet vastleggen.”