Ook Nederlandse krantenuitgevers geïnteresseerd in iLiad

Sinds woensdag is het mogelijk om een abonnement te nemen op de iLiad-versie van de Franse krant Les Echos. De iLiad is een draagbaar apparaat met een zwart-wit scherm dat ook buiten in de zon prima te lezen is.

Een jaarabonnement op de dienst van Les Echos kost, inclusief de Iliad, 769 euro. Via wifi is het mogelijk om gedurende de dag nieuwe updates van de krant en de berichten van persbureau Agence France Presse (AFP) binnen te halen.

“Het is geen één-op-één kopie van de krant”, legt Willem Endhoven, marketingdirecteur van iRex (het bedrijf achter de iLiad) uit. “Omdat het scherm kleiner is dan de omvang van een normale pagina, ziet de opmaak er anders uit. De content is wel hetzelfde.”

Endhoven verwacht dat andere kranten het voorbeeld van Les Echos zullen volgen. “We zijn in verschillende landen met verschillende uitgevers bezig om dit voor te bereiden.”

Ook bij Nederlandse krantenuitgevers is er belangstelling voor de iLiad. Wanneer de eerste Nederlandse krant op de iLiad beschikbaar zal zijn, kan Endhoven niet zeggen. “Maar dat is eerder een kwestie van maanden of weken dan van jaren.”

EC/DC, het onderzoekscentrum voor digitale communicatie aan de Hogeschool Zuyd in Heerlen, doet een proefproject met vijf Nederlandse kranten die te lezen zijn op de iLiad en andere apparaten. Dat onderzoek loopt nog tot maart 2009.