Zoekmp3 wint rechtszaak tegen Stichting Brein

Dat heeft de Haarlemse rechtbank besloten in een bodemprocedure van de Stichting Brein tegen Techno Design (het bedrijf achter de site Zoekmp3.nl). Brein had de rechtbank gevraagd om een einde te maken aan de ‘illegale activiteiten’ van Zoekmp3.nl.

Volgens de Haarlemse rechtbank maakt Zoekmp3.nl geen inbreuk op het auteursrecht. “Gebruikers van Zoekmp3.nl worden enkel doorverwezen/doorgeleid naar sites waar die bestanden zijn te vinden”, concludeert de rechtbank in het vonnis.

Daarmee volgen de rechters de redenering van advocaat Christiaan Alberdingk Thijm die betoogde dat Techno Design niet verantwoordelijk is voor het online zetten van de muziekbestanden.

Alberdingk Thijm spreekt van een ‘hele principiĆ«le uitspraak’. “We zijn hier verschrikkelijk blij mee. Als Brein wat wil doen tegen onrechtmatige muziek op internet moeten ze niet een zoekmachine aanpakken, maar achter de aanbieders van de muziek aangaan.”

Eigen gebruik

Dat het dankzij Zoekmp3 een stuk makkelijker is voor internetgebruikers om mp3-bestanden te vinden die illegaal worden aangeboden, vindt de rechtbank geen argument om de zoekmachine te verbieden.

Via Zoekmp3 kunnen immers ook ‘niet-inbreukmakende mp3-bestanden’ worden gedownload. Bovendien is het downloaden van muziek niet strafbaar, stelt de rechtbank. “De wetgever heeft bepaald dat het kopiĆ«ren van een inbreukmakend/illegaal mp3-bestand voor eigen gebruik, geen strijd met de Auteurswet oplevert.”

Alberdingk Thijm is blij met deze uitspraak van de rechter. “Het is grote winst dat een rechtbank nu heeft gezegd dat het downloaden van muziek is toegestaan.”

Volgens Tim Kuik van de Stichting Brein toont deze redenering aan dat de Auteurswet (en een wetsvoorstel om deze wet aan te passen) ontoereikend is. “Minister Donner van Justitie heeft wel gezegd dat hij het onwenselijk vindt dat mensen mogen downloaden, maar de gemiddelde internetgebruiker lapt dat aan zijn laars.”

“De wetgever zou ook het downloaden van muziek moeten verbieden”, betoogt Kuik. “Net zoals het aanschaffen van andere illegaal aangeboden goederen verboden is.”

Hoger beroep

De Stichting Brein is van plan om tegen de uitspraak in beroep te gaan. “We zijn het oneens met de manier waarop de rechtbank deze zaak heeft beoordeeld. Volgens ons is Zoekmp3 wel degelijk onrechtmatig”, aldus Kuik.

Kuik bagatelliseert het belang van het vonnis. “Er is nog geen man overboord”, meent hij. “De uitspraak is vergelijkbaar met de Napster-uitspraak. De rechtbank zegt namelijk wel dat Zoekmp3 moet meewerken bij meldingen over illegaal aanbod. Dat betekent dat ze links moeten verwijderen als wij daar om vragen.”

Alberdingk Thijm maakt zich daar echter weinig zorgen om. “Dit is precies wat Techno Design altijd al heeft gezegd: stel ons er maar van in kennis als er naar onrechtmatig materiaal wordt gelinkt. De spider die het internet afzoekt naar mp3-bestanden, is blind voor de rechtmatigheid van bestanden.”

“De rechtbank heeft bepaald dat Techno Design niet hoeft te kijken naar de rechtmatigheid”, zegt Alberdingk Thijm. “Daarmee is de positie van een zoekmachine vergelijkbaar met die van een internetaanbieder. Pas als iemand de provider in kennis stelt dat er onrechtmatig materiaal op zijn servers staat, moet die in actie komen.”