Video onthoofding op Nederlandse site

Met de onthoofding van de 26-jarige Amerikaanse zakenman Nick Berg willen de fundamentalisten naar eigen zeggen wraak nemen voor de manier waarop het Amerikaanse leger Irakese gevangenen behandelt.

De mannen die de moord uitvoeren, zijn gemaskerd. De moord is opgeÃĢist door Abu Musab al-Zarqawi, de rechterhand van Osama bin Laden.

De video werd aanvankelijk gepubliceerd op de site van het Islamitisch Ansar Forum. Die site is op het moment van schrijven moeilijk te bereiken.

Daniel Pearl

Een mirror van (een deel van) de video is nu ook beschikbaar via Ogrish.com. Deze site van Nederlandse bodem publiceerde twee jaar geleden ook al eens de video van de moord op de Amerikaanse journalist Daniel Pearl.

Op het besluit om de video van de moord op Pearl online te zetten, kreeg Ogrish.com in 2002 veel kritiek. Onder meer de Amerikaanse federale recherche FBI verzette zich tegen de online verspreiding van de beelden.

Ogrish.com verweert zich op zijn site alvast tegen de kritiek. “Net als bij alle andere ongecensureerde video’s en beelden die we eerder hebben gepubliceerd, hebben we het idee dat het belangrijk is om te laten zien waartoe het menselijk ras in staat is. Wij dwingen u niet om de beelden te bekijken, we geven u alleen de mogelijkheid”, aldus Mike Janssen, de beheerder van Ogrish.com, in een verklaring op de site.

Volgens een medewerker van Ogrish.com reageren de meeste mensen positief. “Negen van de tien e-mails zijn positief. Die mensen steunen ons volledig.” Het verkeer aan de site is ‘met honderden procenten’ gestegen. “We verwachten vandaag een half miljoen bezoekers.”