OPTA: overstap adsl-aanbieder binnen paar uur

Internetgebruikers moeten nu nog vaak weken wachten voor de aansluiting van hun nieuwe adsl-aanbieder op orde is. “Soms loopt de wachttijd op tot zes weken. Ondertussen zit de adsl-gebruiker zonder snel internet”, weet Edwin van de Haar van de OPTA.

Daar moet verandering in komen, vindt de telecomwaakhond. De onderbreking moet worden teruggebracht tot maximaal enkele uren. “Technisch zou dat geen enkel probleem moeten zijn”, zegt Van de Haar.

Door het overstappen sneller te laten verlopen, hoopt de OPTA de concurrentie tussen adsl-aanbieders te vergroten. Veel adsl-gebruikers zien nu af van een overstap naar een andere aanbieder, omdat dat te veel rompslomp met zich meebrengt.

Obstakel

De OPTA heeft het besluit genomen na klachten van Bbned, Tiscali en Versatel. Volgens deze drie partijen frustreert KPN de overstap naar een andere aanbieder. Op dit moment hebben de adsl-aanbieders van KPN (Planet Internet, Het Net en XS4ALL) een groot deel van de adsl-markt in handen. Bovendien is KPN de leverancier van de aansluitlijnen.

Vorige week voerde KPN wel een maatregel door waardoor het makkelijker wordt voor abonnees om binnen het adsl-netwerk van KPN te verhuizen. Overstappen van Planet Internet naar XS4ALL gaat daardor nu bijvoorbeeld een stuk sneller. Wel moet er eenmalig dertig euro worden betaald.

Het betalen van dat bedrag lijkt ook een obstakel voor een overstap, maar volgens Van de Haar van de OPTA is dat ‘niet het grootste probleem’. “De belangrijkste kwestie is dat mensen zo lang moeten wachten zonder dat daar een noodzaak voor is.”