XS4ALL moet naam Radikal-abonnee geven

Dat heeft de Amsterdamse rechter R. Orobio de Castro vandaag bepaald. Voldoet XS4ALL niet aan het verzoek, dan moet de provider 5.000 euro per dag betalen. Deutsche Bahn wil de abonneegegevens hebben om toekomstige publicaties van Radikal op internet tegen te gaan.

In twee artikelen op de site van Radikal wordt uitgelegd hoe de seinkastjes en bovenleiding van Deutsche Bahn gesaboteerd kunnen worden. Volgens Orobio de Castro is deze informatie onrechtmatig.

XS4ALL is teleurgesteld over de uitspraak en is van plan in hoger beroep te gaan. Woordvoerder Sjoera Nas: “Het is jammer dat niet juridisch is onderbouwd waarom de artikelen onmiskenbaar onrechtmatig zouden zijn.”

“Met deze uitspraak zet je de deur open voor commerciële bedrijven die preventief willen censureren. Het is verbijsterend dat Deutsche Bahn met één faxje zonder onderbouwing ons blijkbaar kan dwingen om een pagina te verwijderen. Zeker omdat we een keurige klachtenprocedure hebben die voldoet aan de Europese e-commercerichtlijn.”

XS4ALL zal wel de naam en het adres van de ‘Radikal-abonnee’ overdragen, zo zegt Nas. “Als we dat doen, is het helaas onomkeerbaar, maar de hoge boete laat ons geen andere mogelijkheid. Mogelijk spant de betreffende klant nu een rechtszaak tegen ons aan. Dat is de spagaat waar we in zitten.”

De volledige uitspraak is na te lezen op Rechtspraak.nl.