Ombouwen PlayStations strafbaar in Nederland

Dat heeft de rechtbank van Breda woensdag besloten in een rechtszaak tegen Psxombouwlijn, een ombouwer van PlayStation-spelcomputers.

De rechtszaak was aangespannen door de auteursrechtenorganisatie Stichting Brein, Sony (de fabrikant van PlayStation) en enkele andere belanghebbenden waaronder Microsoft, Davilex en Bruna.

Volgens de uitspraak mag de ombouwer, die onder meer handelde onder de naam ‘Psxombouwlijn’ en ‘Ps2games’, niet langer spelcomputers van Sony ombouwen of handleidingen verspreiden zodat eigenaars van een PlayStation het zelf kunnen doen.

Bovendien moet Psxombouwlijn binnen drie weken de namen en adressen van de toeleverancier van de zogeheten modchips (‘modified chips’) geven. De modchips zorgen ervoor dat gebruikers van een PlayStation de beveiliging op de software kunnen omzeilen.

De rechter was niet gevoelig voor het verweer van Psxombouwlijn dat de modchips met name zijn bedoeld om hardware en software ‘compatibel’ te maken, zodat reservekopie├źn of spellen die zijn gekocht in Noord-Amerika of Japan kunnen worden afgespeeld op een ‘Europese’ PlayStation.

Volgens Sony is het niet nodig om een reservekopie te maken: beschadigingen van een spel kunnen eenvoudig worden hersteld. De rechter hecht naar eigen zeggen geen geloof aan de stelling dat modchips zouden worden gebruikt om van buiten Europa geïmporteerde PlayStation-games te kunnen spelen.