XS4ALL houdt hoeveelheid dataverkeer bij

De teller is maandag 5 september van start gegaan. Op dinsdagochtend stond de teller van het totaal aantal verzonden en binnengekomen pakketten al op 467 miljard.

Dinsdagmiddag debatteert de Tweede Kamer met minister Piet Hein Donner (Justitie) over de Europese plannen om een bewaarplicht in te voeren. Later deze week komen de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken in Newcastle bij elkaar om te praten over de bewaarplicht.

De Europese Justitie-ministers denken dat de bewaarplicht een hulpmiddel kan zijn in de strijd tegen het terrorisme. Door de recente aanslagen in Londen is de druk toegenomen om snel een beslissing te nemen over de invoering van een bewaarplicht.

Ook de Europese Commissie heeft plannen voorbereid voor de invoering van een bewaarplicht. De Commissie zal deze ontwerprichtlijn naar verwachting op 21 september officieel presenteren.

Kostbare zaak

Door de bewaarplicht worden internet- en telefonie-aanbieders verplicht om allerhande gegevens bij te houden over hun klanten: bijvoorbeeld met wie ze hebben gebeld of welke webpagina’s ze hebben bezocht.

Nederlandse internetaanbieders, verenigd in ISPO, riepen de Tweede Kamer maandag via een persbericht (pdf) op om niet akkoord te gaan met het verplicht opslaan van verkeersgegevens.

Volgens veel internetaanbieders zal het bijhouden van dergelijke informatie een kostbare zaak worden. De datapakkettenteller van XS4ALL moet dat illustreren. KPMG becijferde vorig jaar dat een internetaanbieder met een marktaandeel van 10 procent 1,5 miljoen tot 2 miljoen euro aan investeringskosten zou moeten maken bij een bewaarplicht van een jaar. Volgens critici schat KPMG de kosten nog veel te laag in.

Onschuldige burgers

Ook privacyorganisaties zijn sterk gekant tegen de plannen voor een bewaarplicht. Zij wijzen er op dat de bewaarplicht zich niet louter richt op daders of verdachten, maar op alle (onschuldige) burgers.

De Europese digitale-burgerrechtenorganisatie EDRI startte eind juli samen met XS4ALL een petitie tegen de bewaarplicht. Deze is inmiddels door bijna 37.000 mensen ondertekend.