Ad Pepper: advertenties bij Webstats4u noodzakelijk

“We willen de dienst graag gratis houden. En dat terwijl de kosten voor bandbreedte, ontwikkeling en onderhoud extreem hoog zijn”, stelt Niels Nüssler, directeur van Ad Pepper. “Om de teller gratis te houden hebben we ervoor gekozen om één advertentie per week per bezoeker van een website te laten zien.”

Ad Pepper nam de gratis bezoekersteller Nedstat Basic in juli over. Eind vorige week hernoemde het bedrijf de teller naar Webstats4u. Het besluit van Ad Pepper om tegelijkertijd met de naamswijziging te beginnen met het tonen van popup-advertenties op de sites die gebruikmaken van een Webstat4u-teller, leidde tot een storm van protest. Diverse beheerders van webpagina’s kondigden aan de teller te verwijderen.

Nüssler vindt het vreemd dat beheerders van websites zich overvallen voelen door de plotselinge advertenties op hun sites. “Iedereen is ruim van tevoren op de hoogte gesteld. We hebben de wijziging gecommuniceerd op onze website en in de e-mails aan alle webmasters.”

Deze lezing lijkt in strijd met de waarheid. In de mail die Nederlandse gebruikers ontvingen over Webstats4u wordt namelijk met geen woord gerept over advertenties op de sites van de Webstat4u-gebruiker.

Advertising sponsorships

Webstats4u schrijft in de betreffende mail: “Om de nieuwe ontwikkelingen te financieren en om je verder te kunnen voorzien van ’s werelds beste gratis teller voor je website in de markt, zal Webstats4u advertising sponsorships op de rapportagesite accepteren en soms andere vormen van advertenties aannemen. Deze reclame-uitingen zullen niet direct op jouw website geïmplementeerd worden.”

Deze belofte staat weer haaks op de (Engelse) algemene voorwaarden. Daarin wordt de mogelijkheid van advertenties op de site van de gebruiker namelijk wel nadrukkelijk opengelaten.

“Met de installatie van Webstats4u op een site gaat men ermee akkoord dat WMS het recht heeft om advertenties te plaatsen op de site in elk formaat en via elk kanaal, waaronder maar niet beperkt tot e-mail, layer ads, pops, banners en andere gebruikelijke formaten.”

Nüssler hoopt dat de opdringerige advertentie niet ten koste gaan van het goede imago van Nedstat Basic. Volgens Nüssler is Nedstat Basic / Webstats4u ‘het meest gebruikte gratis statistiekengereedschap ter wereld en waarschijnlijk ook het meest gerespecteerde’.