Rechtszaak over Máxima-DDoS uitgesteld

De rechter meent dat de advocaten van de verdachten te weinig tijd hebben gehad om zich voor te bereiden, zo meldt het ANP. De advocaten ontvingen de dagvaarding pas enkele dagen voor de zitting.

Rechter C. Foy zal bij het bepalen van de strafmaat waarschijnlijk rekening houden met de lange tijd dat de verdachten hebben moeten wachten op hun berechting. Het verstoren van de chat met kroonprins Willem-Alexander en Máxima vond kort voor hun huwelijk in 2002 plaats.

Een beperkt aantal Nederlanders mocht destijds chatten met het paar. Erg lang duurde de chatsessie niet. Een paar minuten nadat de chat was begonnen, raakte de server overbelast.

Er bleek sprake te zijn geweest van een distributed denial of service (DDoS) aanval op de chatserver. Bij een DDoS-aanval wordt een server vanaf een groot aantal computers overvoerd met valse informatieverzoeken. Het gevolg is doorgaans dat de server bezwijkt.

De hackersgroep ‘Down Under Crew’ (DUC) eiste de aanval vrijwel meteen op. Een lid van de DUC verklaarde destijds tegenover Webwereld dat er met behulp van drieduizend gekaapte pc’s 3 miljard aanvragen waren gedaan – een cijfer dat door deskundigen werd afgedaan als grootspraak.