Website kost raadslid Leefbaar R’dam de kop

Voor de fractie van Leefbaar Rotterdam was dat de druppel die de emmer deed overlopen, zo meldt het ANP. Smit gebruikt het adres om kritiek te leveren op de Arabisch Europese Liga (AEL), een van oorsprong Belgische organisatie die nu ook in Nederland voet aan de grond probeert te krijgen.

Het domein arabischeuropeseliga.nl werd volgens de informatie van de SIDN al op 11 december vorig jaar geregistreerd. Op 3 februari werden de domeingegevens voor het laatst gewijzigd. Het bij de SIDN vermelde telefoonnummer is overigens niet van Smit, maar van een bedrijf waarvoor hij in het verleden werkte.

De 26-jarige Smit wordt vaak in verband gebracht met extreemrechtse groeperingen. De politicus laat regelmatig van zich horen op (extreem) rechtse discussiefora op internet.

Blanke neger

Volgens de Antifascistische Onderzoeksgroep Kafka plaatst Smit reacties op de site ‘Stormfront Nederland en Vlaanderen’. Hij zou daar onder meer de tekst ‘Er is een ding erger dan een Neger, een blanke Neger!’ hebben achtergelaten.

Smit stond bij de Tweede-Kamerverkiezingen van 22 januari op de lijst van De Conservatieven.nl, de partij van Winny de Jong. Uit onderzoek van Kafka bleek dat Smit via Willem Vreeswijk, een extreemrechtse politicus uit Utrecht, handtekeningen probeerde te verzamelen voor de partij. De Jong verwierp de beschuldigingen tijdens een uitzending van Nova. Haar partij zou worden ‘gedemoniseerd’.

Dinsdag moest Smit voor de rechter verschijnen, omdat hij vorig jaar een raam van de Rotterdamse Pauluskerk had vernield.

Smit blijft in de Rotterdamse gemeenteraad zitten. Hij gaat een eigen fractie vormen.