Staatssecretaris Wijn sluit cyberterreur niet uit

Dat zei de CDA’er na afloop van een bijeenkomst waarop hij de site Waarschuwingsdienst.nl in gebruik stelde. “De cyberwereld begint steeds meer te lijken op de echte wereld”, aldus de staatssecretaris van Economische Zaken.

“Als wij weten dat het internet af en toe kwetsbaar is, dan weten terroristen dat natuurlijk ook.” Volgens Wijn bestaan er geen concrete aanwijzingen voor dreigende cyberaanvallen.

Waakzaamheid is geboden, meent Wijn. “De Slammer-worm heeft twee weken geleden aangetoond dat het internet zwakke plekken heeft. In Zuid-Korea was het gebruik van internet bijna onmogelijk en in de Verenigde Staten weigerden 16.000 pinautomaten dienst. Twee jaar geleden hebben we in Nederland met Kerst gezien wat voor economische gevolgen het kan hebben als de pinautomaten het niet meer doen.”

Betere bescherming van burgers en bedrijven moet uitkomst bieden. “Voor het beveiligingsgat waar de Slammer-worm doorheen kroop, was in de zomer van vorig jaar al een reparatieprogramma ontwikkeld. De getroffen bedrijven hadden hun servers dus niet op tijd gepatcht.”

Waarschuwingsdienst.nl

Vanaf vandaag moet de door de overheid gefinancierde Waarschuwingsdienst.nl burgers en het midden- en kleinbedrijf waarschuwen voor dreigende computergevaren. Waarschuwingsdienst.nl maakt onderdeel uit van GOVCERT.NL (voorheen CERT-RO), een instantie die ministeries en gemeenten adviseert bij hun internetbeveiliging. Waarschuwingdienst.nl krijgt een jaarlijks budget van 560.000 euro.

De nieuwe dienst zal computergebruikers per e-mail informeren. Nog voor de zomer zullen geïnteresseerden ook per e-mail kunnen worden geïnformeerd. Daarmee lijkt Waarschuwingsdienst.nl een dienst te leveren die vergelijkbaar is met de talloze mailinglists van anti-virusbedrijven.

Nienke van den Berg van GOVCERT.NL ziet dat anders. “Wij bieden bredere diensten aan: niet alleen viruswaarschuwingen, maar bijvoorbeeld ook informatie over nieuwe patches en updates. Daarnaast zijn wij onafhankelijk.”

Wijn valt haar bij. “De mailinglists van anti-virusbedrijven richten zich op de high-intensity gebruikers, deze dienst is meer voor gewone gebruikers. Veiligheid is een overheidsverantwoordelijkheid. Daarom is het belangrijk dat we die verantwoordelijkheid ook op internet naar ons toetrekken.”