WebListen verwijdert muziek Borsato niet

De muziek van de nieuwe dvd ‘Zien’ voor vijf euro? De dvd ligt nog maar net in de winkel, maar de nummers kunnen nu al worden gedownload. Via nieuwsgroepen en uitwisseldiensten natuurlijk, maar ook tegen betaling van vijf euro via de Spaanse downloaddienst WebListen.

“Borsato op WebListen is een illegale actie”, aldus Ria Makker, woordvoerster van Universal Music. Volgens Tim Kuik van de Stichting Brein is WebListen ‘half legaal en dus ook half illegaal’. “Ze hebben toestemming van de auteursrechthebbenden, dus de componisten en tekstschrijvers. Maar ze hebben geen overeenkomst gesloten met de artiesten en producenten.”

WebListen bestrijdt dat en houdt vol dat het geheel legaal te werk gaat. Volgens managing director Jaime Bernabé heeft het bedrijf zowel een contract afgesloten met de Spaanse organisatie voor de auteurs en uitgevers (de SGAE) als met de belangenbehartiger van uitvoerende artiesten (AIE).

Schadelijk

“Deze twee contracten stellen WebListen in staat om downloaddiensten te ontwikkelen in alle landen van Europese Unie zonder dat het nodig is om direct contracten te sluiten met de labels. We dragen immers al geld af via de AIE”, aldus Bernabé.

WebListen is dan ook niet van plan om te stoppen met het aanbieden van de muziek van de dvd van Marco Borsato. “WebListen blijft Marco Borsato aanbieden. We blijven de nieuwste muziek aan onze catalogus toevoegen.”

De opmerking van Universal dat het gaat om een ‘illegale actie’ noemt Bernabé ‘schadelijk’. “We zullen hierover contact opnemen met onze juridisch adviseur. We vermoeden dat dit label probeert om de markt voor zichzelf te houden. Maar onwaarheden zullen ons niet stoppen.”