‘Muziek Marco Borsato op WebListen is illegaal’

Dat stelt Universal Music, de platenmaatschappij van Marco Borsato. “We hebben geen contract met WebListen”, stelt Ria Makker, woordvoerster van Universal Music.

De Spaanse muziekdienst WebListen is erg populair. Al in 1998 maakte het bedrijf afspraken met de Spaanse auteursrechtenorganisatie over het aanbieden van muziek via internet. Sindsdien biedt WebListen een uitgebreide muziekcatalogus aan.

De muziekliefhebber is spekkoper: voor vijf euro kan hij bij WebListen een hele nacht onbeperkt downloaden. Voldoende tijd om de nummers van de nieuwe dvd van Marco Borsato (winkelprijs zeker vijftien euro) te downloaden.

“Een uitkomst voor fans die geen dvd-speler hebben of dit album toch graag in de auto of op de walkman willen draaien”, stelt de site Museekster. En nog eens legaal ook.

Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn en volgens de Nederlandse tak van Universal Music is dat inderdaad het geval. Het aanbod van de nummers van de nieuwe dvd ‘Zien’ is volgens de platenmaatschappij allesbehalve legaal. “Borsato op WebListen is een illegale actie.”

Half illegaal

Volgens Tim Kuik van de Stichting Brein is WebListen ‘half legaal en dus ook half illegaal’. “Ze hebben toestemming van de auteursrechthebbenden, dus de componisten en tekstschrijvers. Maar ze hebben geen overeenkomst gesloten met de artiesten en producenten.”

De nieuwe nummers van Marco Borsato worden ook verspreid via nieuwsgroepen en uitwisseldiensten zoals Kazaa en BitTorrent.