Handtekeningenactie tegen Theo van Gogh

Duizend mensen hebben de petitie ondertekend die op Imaan.nl staat. Directe aanleiding is de column (pdf) van Theo van Gogh die op vrijdag 26 maart in de gratis treinkrant Metro verscheen.

De opsteller van de petitie ergert zich vooral aan de manier waarop Van Gogh in die column de profeet Mohammed omschrijft. Van Gogh noemt Mohammed in de column onder meer een ‘vieze oom’ en een ‘verkrachter van kleine meisjes’.

“Wij hebben ons geduldig ingehouden met de gedachte dat hij door anderen op de vingers zou worden getikt. Maar er kwamen geen reacties op zijn absurde uitlatingen en ze werden ook steeds erger. Toen hebben wij besloten om onze stemmen te laten horen”, aldus de beheerder van Imaan.nl die niet met zijn naam in de publiciteit wil.

“Moslims zijn in het algemeen tolerant en geduldig, maar wij kunnen deze man niet meer toelaten om telkens haat en agressie jegens moslims te verspreiden zonder daar straffeloos vanaf te komen.”

Dankbaar

Volgens de ondertekenaars van de petitie zaait Van Gogh ‘haat en discriminatie jegens moslims’. “Tevens werkt hij de integratie en samenleving van Nederlandse burgers met een islamitische achtergrond tegen.”

Inmiddels is de petitie gesloten. Imaan.nl wil de handtekeningen aanbieden aan de Tweede Kamer, de AIVD en aan de minister van Binnenlandse Zaken. In de petitie wordt ‘dringend’ gevraagd om ervoor te zorgen dat Theo van Gogh zijn werkzaamheden staakt.

Opmerkelijk genoeg wordt de petitie niet overhandigd aan Metro, de krant waarvoor Van Gogh schrijft. “Wij kiezen liever voor de overheid om zulke uitlatingen ook in de toekomst te laten verbieden”, aldus de opsteller van de petitie.

Van Gogh is niet onder de indruk van de actie. “Dit is heel goed. Ik ben hier dankbaar voor. Ik hoop dat de AIVD en de minister van Binnenlandse Zaken passende maatregelen nemen.” De columnist is niet van plan om in te binden. “Nee, natuurlijk niet. Dit is een reden om er nog eens hard overheen te gaan.”