Volendammers vinden Planet-foto’s ‘smakeloos’

Een redacteur van Planet Internet kopieerde de gewraakte foto’s van de site van Bar WirWar. Op de foto’s, die werden genomen tijdens de kerstviering in het café, is de laaghangende kerstversiering duidelijk te zien. Planet plakte de gezichten van de bezoekers af, “omdat er slachtoffers van de brand op de foto’s zouden kunnen staan”.

In discussiefora die aan de ramp gewijd zijn, doen mensen hun beklag over de foto’s op de site van Planet. “Dit gaat alle perken van fatsoen en respect te buiten. Riooljournalistiek noem ik dat”, aldus een van de bezoekers van het forum van Nieuw-Volendam.

“Ik vind het nogal smakeloos dat deze foto’s verspreid worden via het internet. Het is schokkend en getuigt van weinig respect voor de slachtoffers en hun familie”, meent een ander.

Dolf Rogmans, hoofdredacteur bij Planet Internet, verdedigt het besluit om de foto’s van de kerstversiering in bar WirWar te plaatsen. “De foto’s hebben grote nieuwswaarde. De kerstversiering speelt een belangrijke rol in de discussie over de oorzaak van de ramp. Dat diverse andere media de foto’s hebben overgenomen, onderstreept alleen maar dat we juist hebben gehandeld door de foto’s op onze site te zetten.”

Woensdag plaatsten onder meer het Algemeen Dagblad en De Telegraaf de foto’s van de site van Planet Internet. Het actualiteitenprogramma Nova toonde de foto’s dinsdagavond op tv.

Rogmans: “Ik ben dan ook nogal verbaasd dat mensen zo klagen over de foto’s. De foto’s die in de kranten verschenen waren veel erger. Daarop zijn vaak ook overleden of zwaar gehavende slachtoffers te zien.”

Een bezoeker van het forum van Nieuw-Volendam valt Rogmans bij. “Ik vraag me af wat erger is: de inrichting van die cafés of de foto’s op het internet? De foto’s plaatsen lijkt wellicht niet netjes, maar nu gaan mensen wel nadenken.”

Een foto van Bar WirWar is inmiddels van de voorpagina van de site van gehaald. Hij is vervangen door een foto van de Palestijnse leider Yasser Arafat en de Amerikaanse president Bill Clinton. Rogmans: “Dat heeft niks met de klachten te maken. We verversen gewoon elke dag de site.” 

Condoleren
Ook op de rest van internet is veel aandacht voor de ramp in Volendam. Op de siteicondolement.com kunnen mensen hun deelneming betuigen met de slachtoffers en de nabestaanden. Dinsdagavond raakte de site overbelast door het grote aantal reacties. Inmiddels is de site weer bereikbaar.

Supporters van diverse voetbalclubs hebben in het gastenboek van FC Volendam berichten achtergelaten. Vijftien voetballers van de jeugdelftallen van FC Volendam raakten gewond bij de brand. “Wij leven met jullie mee in deze donkere uren… Woorden schieten helaas te kort om dit verdriet te beschrijven, ook buiten Volendam”, schrijft een supporter van Roda JC.