‘Vonnis vacaturebank goed voor werkzoekende’

Het Hof van Leeuwarden bepaalde woensdag dat de Nationale Vacaturebank niet langer samenvattingen op zijn site mag zetten van personeelsadvertenties die in de kranten van PCM en Wegener zijn verschenen.

Volgens Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat van de Nationale Vacaturebank, is het publiek met deze uitspraak de ‘grote verliezer’. “Werkzoekenden moeten straks langs dertig verschillende vacaturesites als ze op zoek zijn naar een baan.”

“Vergelijk het met een omroepgids. Je hoeft ook niet voor elke omroep een apart programmablad te kopen. Het maakt niet uit welke gids je koopt: alle gegevens van alle omroepen en elke zender staan gewoon in.”

Marc Teuwsen, manager van JobTrack (de vacaturesite van Wegener), ziet dat anders. Volgens hem leidt de uitspraak er juist toe dat de kwaliteit van de vacaturesites wordt gegarandeerd. En dat is goed nieuws voor de adverteerders.

Not amused

“Onze adverteerders waren vaak not amused als andere partijen, zoals de Nationale Vacaturebank, de vacatures overnamen”, aldus Teuwsen. “Op die manier verliezen ze de controle over de inhoud. Met ons hebben ze af en toe al gesteggel over het plaatsen van een punt en een komma, maar bij een samenvatting op een andere vacaturesite hebben ze daar helemaal geen zeggenschap meer over. Vaak bleven advertenties nog online staan als de vacature al was vervuld.”

Ook de gebruiker schiet wel degelijk wat op met de uitspraak, meent Teuwsen. “Als werkzoekende heb je veel meer aan een full text advertentie dan aan een samenvatting. Als de praktijken van de Nationale Vacaturebank wel waren goedgekeurd, dan zouden wij wellicht ook onze toevlucht hebben moeten nemen tot een dergelijke werkwijze. Het gevolg is dan dat geen een vacaturesite zich meer van de andere onderscheidt.”

JobTrack is volgens de gegevens van onderzoeksbureau Multiscope de derde vacaturesite van Nederland (na Intermediair en Monsterboard). De Nationale Vacaturebank staat op plaats vier.