Volkskrant-columnist trapt in internetgrap

“Afgelopen weekeinde heeft Voetbal International-hoofdredacteur Johan Derksen de Talking Head Award gewonnen als ‘beste praathoofd’ op de Nederlandse televisie”, begon Volkskant-columnist Mohammed Benzakour zaterdag zijn tweewekelijkse column in de mediarubriek Stroom.

Benzakour vervolgt: “Tot vorig weekeinde wist ik niet dat een dergelijke prijs bestond.” Benzakour was niet de enige: de Talking Head Award bestaat namelijk helemaal niet. De prijs werd vorige week verzonnen door de redactie van Gwrrf, een dagelijks e-zine met recensies van boeken, films en tv-programma’s.

Sigaar

In een satirisch stukje stak de redactie van het online tijdschrift de draak met Derksen. “De nestor van de voetbaljournalistiek reageerde, zoals gebruikelijk, nogal koeltjes op de onderscheiding en zei na een trekje aan zijn bekende sigaar: ‘Ik heb een bloedhekel aan vedettes. En ben dan ook niet van plan er zelf eentje te worden.'”

Benzakour nam het verhaal echter uiterst serieus en gebruikte het artikel uit Gwrrf om er een verhaal over ‘pratende koppen’ op tv aan op te hangen. Benzakour ging zelfs ‘op zoek’ naar het juryrapport waar hij vervolgens uit citeert.

“Maar ik wilde méér weten, de motieven van de jury, en dus ging ik op zoek naar haar rapport, dat mij vertelde dat Derksen bekroond werd om voornamelijk twee eigenschappen: 1. cameravastheid en 2. uithoudingsverhogen. De jury omschreef de nestor van de voetbaljournalistiek als respectievelijk ‘een veldheer die bewegingloos op zijn stoel zit’ en die ‘ondanks zijn spervuur aan meningen nergens inzakt en na twee uur praat-tv nog nét zo enthousiast aan zijn Havanna trekt’.”

In werkelijkheid komen bovenstaande citaten uit ‘het juryrapport’ uit hetzelfde stukje in Gwrrf.

Huiswerk

Gwrrf kan de humor er wel van inzien. “Hierbij willen we Benzakour van harte bedanken voor deze unieke interactie tussen internet-satire en deftige Volkskrant-journalistiek. Maar voortaan wel iets beter je huiswerk doen, hè Mo?”, schrijft Gwrrf vandaag.

Wim Wirtz, chef media van de Volkskrant, kan er minder om lachen. “We weten niet goed wat we ermee aan moeten. Omdat het een column is, is het moeilijk om te rectificeren. Misschien komt Mohammed Benzakour er zelf nog op terug.”