Nederlands Dagblad verkoopt krant online

Daarmee is de gereformeerde krant de eerste krant in Nederland die losse nummers via internet verkoopt. De krant staat vanaf ’s ochtends 10 uur op de site. Een digitaal nummer, dat de lezer als pdf-bestand moet downloaden, gaat 1,35 euro kosten.

“Dat is vergelijkbaar met de prijs die mensen in de kiosk betalen”, aldus Peter Brink van het Nederlands Dagblad. “Op zaterdag is de krant in de winkel iets duurder, op werkdagen iets goedkoper.”

Lezers moeten de krant met hun creditcard betalen. “Het creditcardnummer wordt gevalideerd en mensen kunnen de krant meteen downloaden.” Behalve de krant van vandaag is het ook mogelijk om oude kranten op te vragen.

De verkoop van losse nummers is opmerkelijk, omdat daarmee kleine bedragen gemoeid zijn. Het Nederlands Dagblad moet een relatief groot percentage daarvan afdragen aan de creditcardmaatschappijen.

“Onze kosten zijn relatief hoger dan bij een abonnement”, geeft Brink toe. “Toch is de dienst kostendekkend. Bovendien wordt het voor ons aantrekkelijker naarmate meer mensen losse nummers kopen.”

Het Nederlands Dagblad loopt vaak voorop als het gaat om de introductie van digitale noviteiten. Sinds 1997 is het al mogelijk om een abonnement op de digitale in plaats van op de papieren versie te nemen. Daarmee had de krant uit Barneveld destijds een wereldprimeur.