Perslijst virusbestrijder Symantec lekt uit

Weblogger Tonie van Ringelestijn wist beslag te leggen op de perslijst voor een bijeenkomst van Symantec die dinsdag plaatsvond. In de lijst worden de negen uitgenodigde journalisten omschreven.

Op de twee pagina’s komen onder meer de eerdere ervaringen met de journalisten in kwestie aan bod. Zo schrijft Symantec over AD-verslaggever Henk Langerak: “Eerste contact met Symantec was bij persbijeenkomst ‘Internetbedreigingen voor de Thuis-PC’ in Nemo op 19 december vorig jaar. Stelde toen kritische vragen maar schreef een positief artikel.”

Gelukkig maar, want kritische artikelen vergeet Symantec niet snel. Zo schrijft de virusbestrijder over Peter van Ammelrooy (de Volkskrant): “Heeft in december 2000 een kritisch stukje geschreven over een probleem met NAV met ABN-Amro on-line beleggen. (…) Stelt kritische vragen en kan ook kritisch schrijven!!”

Nee, dan Computer!Totaal. “Computer!Totaal publiceert veel over Symantec producten, meestal zeer positief”, aldus Symantec.

‘Onopzettelijk’ meegenomen

Mascha Monasso, woordvoerder van Symantec, heeft ‘geen idee’ hoe de perslijst is uitgelekt. “Ik houd het bij het ‘onopzettelijk’ meenemen van persoonlijke informatie die niet voor de media bestemd is. Wij vinden het vervelend dat dit gepubliceerd is, ook al staat er geen gevoelige of onterechte informatie in.”

“Wij vinden het prettig om goed voorbereid de media te woord te staan. Ik zelf heb als communicatieverantwoordelijke vaak contact met de media en weet wat zij willen en waar hun gevoeligheden en interesses liggen.”

“Om onze woordvoerders goed voor te bereiden geven we ze voor elke journalist een korte beschrijving over onze relatie met hem of haar en wat voor soort informatie zij op prijs stellen. Wij hebben ervaren dat die aanpak ‘op maat’ ook door de media wordt geapprecieerd – want dat maakt het werken voor beide partijen professioneler en efficiënter.”